Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

7 július 2023

A technológia fejlődése, valamint az elérhető és megfizethető közlekedési módok még több utazásra késztetik az embereket, mint valaha. Egyszerűen felszállhat egy repülőre az Egyesült Államokban vagy Európában és másnap leszállhat Japánban, hogy megcsodálja azt!

Mindannyian szeretünk utazni. Ez azt jelenti, hogy új emberekkel ismerkedhetünk meg, elmélyülhetünk idegen kultúrákban, és megkóstolhatjuk azokat az ételeket, amelyeket sehol máshol.

Egyesek azt mondják, “Ha Rómában jársz, tégy úgy, mint a rómaiak”. De igaz ez a mondás utazás közben is? Hogyan viselkedjünk helyiként a helyi illemszabályok betartásával?

Lehet-e elvegyülni a metróhoz rohanó japán utasok tömegében, hogy időben eljussanak egy üzleti megbeszélésre? Vagy a templom felé tartó buddhista szerzetesek között?

Persze nem igazán, de számos bevált módszer létezik arra, hogy könnyen beilleszkedjünk egy idegen kultúrába.

Olvassa el útmutatónkat a biztonságos és udvarias utazás érdekében. Tippeket szedtünk össze az illemszabályok betartásáról, hogy hogyan mutasson jó modort külföldi utazása során!

Ebben a cikkben az alábbiakat taglaljuk:

  • Az udvarias utazás illemszabályai
  • Repülési etikett
  • Vonatozási etikett
  • Jóízű beszélgetések illemszabályai
  • Viselkedés, amelyet érdemes elkerülni, ha valaki otthonába látogat
  • Egy idegen ország nyelvének elsajátítása
  • Kis ajándékok otthonról
  • Nyitottság és pozitív hozzáállás

Az udvarias utazás illemszabályai

Kezdjük el, és derítsük ki, hogyan tartsuk meg a jó modort egy utazás során, mielőtt célba érnénk.

Repülési etikett

Mindannyian tudjuk, hogy a repülőn utazni nem biztos, hogy sokak számára élvezetes. Ezért fontos a jó modor és az egymásra figyelés utazás közben is.

Lásd még:  Külföldi munka nyelv nélkül az Európai Unióban

A repülés során korlátozott hely áll rendelkezésre. Mutasson tiszteletet a többi utas kényelme és magánszférája iránt.

Illemszabályok a repülőgépen:

  • Próbáljon meg úgy enni és inni, hogy az ne zavarja az utasokat. Ezenkívül ne hagyjon szét morzsát, ételmaradékot maga után.
  • Kövesse a személyzet biztonsági utasításait.
  • Ne igyon túl sok alkoholt.
  • Maradjon nyugodt és türelmes, ne essen pánikba, ha egy repülőgép késik. Egyes utasok túl érzékenyek lehetnek a veszély jeleire, ami megnehezítheti a személyzet munkáját.
  • Próbáljon beütemezni szüneteket, álljon fel a helyéről, hogy elkerülje a hosszú sorban állást a mosdó előtt. A személyzetet is akadályozza, ha túl sok ember gyűlik össze egy helyen.

Vonatozási etikett

A vonaton fő illemszabálya a többi utas személyes terének és magánszférájának tiszteletben tartása.

Talán még emlékszik a legbosszantóbb viselkedésre, amit az egyik utazása során tapasztalt. Tekintsük át ezt útmutatóként arra vonatkozóan, hogyan ne viselkedjünk.

Illemszabályok a vonaton:

  • Ne foglaljon el egynél több helyet. 
  • Ha beszél valakivel, beszéljen halkan. 
  • Csak fülhallgatóval hallgasson zenét vagy nézzen videókat.
  • A vonaton való jó modor azt is jelenti, hogy olyan ételeket választ, amelyeknek nincs intenzív illata, és nem zavarja a többi utazót.
  • Továbbá, ha valaki segítséget kér Öntől egy bőrönd elhelyezését illetően, ne habozzon segíteni.

A turista etikett azt is jelenti, hogy kézipoggyászt visz magával. Hosszú utakra is. Ne feledje, hogy a vonatokon korlátozott a hely, és sok ember utazhat egy fülkében.

Jóízű beszélgetések illemszabályai

Tehát épségben elértük célunkat! Az udvarias kommunikáció elsősorban az érzékeny témák kerülését foglalja magában. Természetesen ezek közé tartozik a politika, a vallás és a világnézet.

Ne vessünk fel témát ezen a területen, amikor külföldön tartózkodik valakinél, még akkor sem, ha úgy gondolja, hogy ezekkel a témákkal kapcsolatban kérdéseket kell feltenni.

Hogy nézne ki egy nem hivatalos turisztikai illemkódex? 

Lásd még:  Karácsony a világ körül: Hogyan töltsük el a globális ünnepeket?

Nézzük meg, hogy egy külföldi megbeszélés esetén mely szabályokat érdemes megjegyezni.

A közel-keleti országok valamelyikébe megy? 

A beszéd univerzális és biztonságos témája a család és a barátok, ezek a témák pozitív töltettel bírnak. Ezekben az országokban nagyon fontosak a hagyományos értékek, ezért tisztelettel kell szót emelnünk ezekben a kérdésekben.

Japánba utazik? 

Az itt élők védik a magánéletüket, és nem tűrik az obszcén viselkedést. Mutassunk nekik a tiszteletet azzal, hogy meghajolunk és elköszönünk. A beszélgetések során beszéljünk tömören a témáról. És ha meghívnak egy japán házba, mindenképpen vegye le a cipőjét, mielőtt belépne.

 Egy afrikai út előtt áll? 

Az egyik legfontosabb alapelv az afrikai kultúra tisztelete. Ez azt jelenti, hogy megfelelően reagálnak a ruházatukra, szokásaikra és életmódjukra. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy Afrikában bizonyos magatartásformák tabunak számítanak, mint például az idős ember fejének megérintése, vagy a tárgyakra való mutogatás lábbal. Kerülje ezeket a gesztusokat, hogy ne sértse meg az afrikai emberek érzéseit.

Viselkedés, amelyet érdemes elkerülni, ha valaki otthonába látogat

Ha külföldön tartózkodik, és valaki meghívja a házába, az azt jelenti, hogy Ön bizalmat kapott – érdemes nem csalódást okozni vendéglátóinak. Először is mozogjon azon a területen, amelyet a házigazda az Ön rendelkezésére bocsátott, mert senki sem szereti, ha valaki kíváncsiskodik, benéz a gyerekek szobáiba, vagy felkeresi a ház eldugott sarkait.

Ezen túlmenően a savoir-faire szabályai megkövetelik a család szokásainak tiszteletben tartását. Figyelje meg, hogyan viselkedik a házigazda, és ha például levette a cipőjét vagy a fejfedőjét, mielőtt belépett a házba, tegye meg ugyanezt.

Ezenkívül ügyeljen arra, hogy tiszta cipője legyen. Ily módon elkerülheti azt a kellemetlen helyzetet, hogy koszt visz be a házba. Ez egy olyan szabály, amely valószínűleg otthon is hasznos, nem csak utazáskor!

Lásd még:  Fordító alkalmazás és a digitális tolmácsgép előnyei

Egy idegen ország nyelvének elsajátítása

Az emberek mindenhol pozitívan reagálnak, ha valaki megpróbál néhány mondatot kiejteni az adott ország anyanyelvén. Indulás előtt érdemes megtanulni néhány alapvető mondatot annak az országnak a hivatalos nyelvén, ahová utazni készül.

És ha folyékony beszélgetést szeretnénk folytatni a helyiekkel, szerezzünk be egy elektronikus fordítógépet, ami segít a gyors és pontos kommunikációban. Vendéglátóik minden bizonnyal örömmel veszik majd a kedves gesztust, elégedettek lesznek, és a kellemes légkör megteremtése mellett lehetőségünk lesz még többet megtudni kultúrájukról, életükről. 

Olyan érdekes helyeket és bizalmas információkat is megoszthatnak Önnel, amelyek a hétköznapi turisták számára elérhetetlenek.

Kis ajándékok otthonról

Ha külföldre utazik, hasznos, ha egy kis ajándékkal köszöni meg a vendéglátója vendégszeretetét. Ez lehet például egy város szimbóluma, ahonnan származunk hangalapú fordító. Egy ilyen ajándék nagyszerű lehetőség arra is, hogy valami érdekeset meséljen országáról.

A képeslapok, sütemények vagy a hűtőmágnesek is nagyszerű meglepetések lehetnek.

Ha elfelejtett ajándékot vinni a saját hazájából, jó ötlet lehet a helyi bolt legfelső polcáról származó likőr vagy édesség szövegfordító kamera.

Nyitottság és pozitív hozzáállás

Lehet, hogy magától értetődőnek hangzik, de egy külföldi utazás során a legfontosabb a pozitív hozzáállás.

Így sokkal könnyebben élvezhetjük majd az idegen országban eltöltött minden pillanatot, és helyiek is szívesebben mutatnak meg nekünk különleges  látnivalókat, egyedi helyeket, ha mosolygunk és nyitottak vagyunk.

Következtetés

Reméljük, hogy ez a rövid útmutató segíthet annak megértésében, hogy külföldre utazni nem csak a csodás fotók készítését, vagy drága turista éttermek látogatását jelenti szövegfordító.

A világra való nyitottság, figyelmesség, odafigyelés és kíváncsiság sokkal érdekesebbé, izgalmasabbá és akár még költséghatékonyabbá is teheti utazásainkat! 

Lásd még:

faber robert

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK

Vietnámi látogatás októberben

Vietnámi látogatás októberben

Vietnám utazás: Vietnam egy lenyűgöző úti cél, amely ötvözi az ősi hagyományokat a modern dinamizmussal. Ez az ország sokféle élményt kínál, beleértve a történelmi városokat, mint Hanoi és Ho Si Minh-város, valamint a Ha Long-öböl lenyűgöző tájait. Valóban lenyűgöző...

Érdekes tények Japánról

Érdekes tények Japánról

Üdvözöljük a Sushi, Szamurájok és Szumó Országában! Japán érdekességek: Japán, ahol az ősi hagyományok harmonikusan keverednek a legmodernebb technológiával. Azt gondolja, mindent tud Japánról vagy a japánokról? Gondolja át újra! A különös kulturális szokásoktól a...

Júniusi nyaralás: Miért érdemes Izlandra utazni?

Júniusi nyaralás: Miért érdemes Izlandra utazni?

Akik tervezik nyaralásukat, gyakran felteszik a kérdést: mikor érdemes Izlandra utazni? A válaszunk egyértelmű: látogasson el Izlandra júniusban! Ez az időszak jelzi az izlandi nyár kezdetét, amikor a tűz és jég földje igazán életre kel, vibráló színekkel, végtelen...

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Afrika, egy csodákkal teli kontinens, egy kincsesbányát kínál, amely utazókat és kíváncsi elméket egyaránt vonz. És így felmerülhet a kérdés: milyen érdekes tényeket ismerünk Afrikáról, és miről ismert ez a kontinens? A hatalmas szavannáktól a nyüzsgő városokig, mind...

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

Valaha is előfordult Önnel, hogy izgatottan pakolt a nagy utazás előtt, majd rájött: álmai úticélján éppen monszun vagy hurrikán tombol? Vagy még rosszabb, turistákkal teli utcákon kellett sétálni, ahol még a várt látványosságot sem lehetett kényelmesen felfedezni?...