Skip to main content

Furcsa karácsonyi szokások szerte a világon + Kvíz

Miért gondolják a svédek, hogy az óriási szalmakecske a karácsony szimbóluma?

Miért csak görkorcsolyázók számára nyitottak az utak egy héttel karácsony előtt Venezuelában?

Mit rejtegetnek az emberek Norvégiában ünnepi hagyományként, hogy megvédjék magukat a gonosz szellemektől?

Karácsonyi érdekességek a világból: Mai cikkünkben ezekre és még sok más kérdésre adjuk meg a választ a világ legfurcsább karácsonyi hagyományaival kapcsolatban.

Ha pedig kíváncsi, mit tud a karácsonyi ünnepi szezonról, feltétlenül töltse ki kvízünket. Ha legalább 7 helyes választ ad, kis karácsonyi ajándékra számíthat!

Készítsen magának egy fahéjas forró csokit és ismerkedjen meg néhány szokatlan karácsonyi szokással!

Kibontás

Karácsony: mennyi a közös bennünk?

Bár a karácsony gyökerei az ókori pogány ünnepségekben gyökereznek, a ma ismert vallási ünnep a 4. század végi római kereszténységben alakult ki.

Beszéljen több nyelven most

A karácsonyi hagyományok eredete: Konstantin császár uralma alatt az első karácsonyt december 25-én ünnepelték Jézus születésére emlékezve. Keresztény gyökerei ellenére azonban a karácsonyi szokások meglehetősen univerzálisak, mivel ez az az időszak, amikor a családok minden kultúrában együtt ünnepelnek.

Lássuk, mi a közös bennünk, ha karácsonyról van szó.

  1. Karácsonyi ünnepségek

    Ez az ünnep általánosan az az időszak, amikor az egész család ajándékokat cserél és karácsonyi vacsorát fogyaszt. Ez egyben a barátokkal való ünneplések és a bulik ideje is.

  2. Szenteste és karácsony reggel

    Vallási meggyőződéstől függetlenül a karácsonyt a kis Jézus születésére emlékező ünnepnek tekintik. Ebből az alkalomból a legtöbb európai országban a Szentestét, este vacsora kíséretében és a másnap reggelt is ünneplik.

  3. Nemzeti ünnep

    A világ legtöbb országában december 25-én ünneplik, bár az ortodox szertartásban ez a dátum január 6. A különbség abból adódik, hogy ebben az esetben az ortodox keresztények betartják a Gergely-naptárt, ami miatt az ünnep 13 nappal későbbre esik. Ennek ellenére, dátumtól függetlenül, a karácsonyt meglehetősen gyakran nemzeti ünnepnek tekintik.

De bár ennek az ünnepnek a lényege szinte mindenki számára ugyanaz, vannak csodálatos karácsonyi szokások, amelyek kiemelkednek a többi közül.

Néha egészen különös módon! Lássuk tehát, melyik karácsonyi hagyomány a legkülönlegesebb.

Krampus megijeszti a gyerekeket.

Krampusz: A Mikulás gonosz társa

Krampusz egy karakter az osztrák folklórból, eredetileg démonként ábrázolták, aki megbünteti a gyerekeket a karácsonyi időszakban.

Ezt a hagyományt „Krampusnacht” néven is ismerik, ami németül „Krampusz éjszakája”.

A Krampusz karakter a kereszténység előtti alpesi folklórból származik, majd később bajor bányászok vették át, akik viszont elvitték Közép-Európa más részeire.

Az alpesi folklór szerint Krampusz a gyerekeket a téli napforduló idején büntette meg, nyírfagallyal kaptak ki a rosszak, és egy hegy mélyén lévő odúba vitte őket.

Krampuszt szarvas, humanoid lényként ábrázolják, démoni szárnyakkal, hasított patákkal, kecskeszerű szarvakkal és nyitott szájából kilógó hosszú nyelvvel.

Lásd még:  December utazás? Nem is olyan rossz ötlet.

Úgy tartják, hogy a Krampuszt azért hozták létre, hogy ráijesszenek a gyerekekre, hogy jól viselkedjenek az adventi időszakban. Advent végén a Krampusznak kellett volna elrabolnia a szemteleneket.

Szerencsére mára ez a szokás megenyhült. Most ez főleg karácsonyi jelmez és öltözet a gyerekek körében.

 

Semmi sem mond többet a karácsonyi hagyományról, mint a KFC!

A KFC (Kentucky Fried Chicken) a kevés japán karácsonyi hagyományok egyike. 1974-ben indult és évek óta része az ország karácsonyi hagyományainak, a KFC “Kurisumasu ni wa Kentakkii!” (Kentucky-t karácsonyra!) kampány.

Vannak speciális termékek, amelyeket csak ez idő alatt lehet megrendelni, ilyen például a limitált kiadású KFC Original Chicken Sandwich és az Original Recipe Chicken Burger.

A japán KFC karácsony ötlete a háború utáni időszakból származik Japánból. Amikor a korabeli gazdaság fejlődésnek indult és ezt a haladást a Nyugat „jóságaival” azonosították.

Japánt nagyon inspirálták az amerikai találmányok és a popkultúra. Ez a KFC gyorséttermére is vonatkozott.

Ezért a márka úgy döntött, hogy ügyes marketingkampányt indít. A karácsonyt is “amerikai találmánynak” tekintették, így amikor megjelent a KFC-reklám, természetesnek tűnt, hogy ezeket a dolgokat párosítsák.

Azóta a japánok csirkét sütnek karácsonyi vacsorára. Érdekes módon nem feltétlenül ünneplik a többi karácsonyi szokást ezen és az ajándékozáson kívül.

A japánok tehát egyedülállóak abban, hogy azt kívánják az ünnepekkor, hogy legyen szép KFC karácsonyod!

Japán KFC karácsony.

Yule Kecske: Jobb, mint a karácsonyfa?

Bár a karácsonyi szokások és ünnepek világszerte eltérőek, sokuknak közös gyökere a pogány téli fesztivál.

Az egyik ilyen ünnep a Yule volt, amelyet a történelmi germán népek ünnepeltek. A karácsony a téli napforduló környékén volt, és ekkor a termékeny nap és az aratás istenét ünnepelték.

Mivel a skandináv mitológiában a kecske a termékenység szimbóluma, beépült az akkori hagyományok közé. A Yule kecske eredetileg egy állat volt, amelyet a téli napforduló ünnepei során áldoztak fel.

Szerencsére a hagyomány az idők során fejlődött, és a Yule Kecske ma már általában szalmából készül, szalagokkal és harangokkal díszítve.

Tagadhatatlan kapcsolat is van e hagyomány és az izlandi Yule Macska között. Ezen kívül van egy etimológiai kapcsolat a skandináv Télapóval. Svédországban Jultomtennek, Izlandon Jólasveinnnek hívják, a norvég családokat pedig Julenissen látogatja.

Ha saját szemével szeretné látni a svéd karácsonyi szokások képviselőjét, Yule Kecskét, érdemes ellátogatnia a Gävle nevű svéd városba, amely az állat legnagyobb szénaszobrairól ismert.

Német karácsonyi szokások: A karácsonyi uborka

A karácsonyi savanyúság az egyik legrégebbi német karácsonyi hagyomány. Gyökerei az 1800-as évekre, vagy még azt megelőző időkre nyúlnak vissza. Állítólag a hagyomány akkor kezdődött, amikor egy Leiper Mária nevű nő savanyúságot kapott barátjától karácsonyi ajándékként. A savanyúságot sóban és cukorban tartósították, így egész karácsonyig kitartott.

Lásd még:  Külföldi munka nyelv nélkül az Európai Unióban

Leiper Mária családja annyira élvezte ennek a savanyúságnak az ízét, hogy elkezdték tartósítani saját savanyúságukat, hogy karácsonykor ajándékba adják. Ez évenkénti szokássá vált náluk, majd a régió többi családja is követte a példáját. A tartósított élelmiszerek karácsonyi ajándékozásának hagyományát 1839 óta dokumentálják, de valószínűleg azelőtt is létezett.

A hagyomány fejlődött, és az emberek elkezdték díszíteni a karácsonyfát uborka díszekkel. Később az 1890-es években Amerikában is elterjedt. Tévesen úgy gondolják, hogy ez egy marketing erőfeszítés volt a karácsonyfák üvegdíszeinek népszerűsítésére.

Szóval ne lepődjön meg, ha a karácsonyfán savanyúságokat lát a láncok, csecsebecsék és díszek mellett!

Karácsonyi görgorizás Venezuelában.

Görkorcsolyázzon karácsony estéjén!

Venezuelában karácsony napján kötelező felszerelés a görkorcsolya!

Ez a karácsonyi hagyomány arról szól, hogy a családok összegyűlnek az utcákon korcsolyázni és karácsonyi énekeket énekelni.

Ez az őrület feltehetően az 1950-es években kezdődött, amikor az ország a görkorcsolya lázban égett. A görkorcsolya a mai napig népszerű, és a karácsony a tökéletes alkalom arra, hogy a családok együtt guruljanak.

Érdekes módon egy héttel karácsony előtt olyan sokan görkorcsolyáznak a vasárnapi misére, hogy a kormány hivatalosan is lezáratja az utakat az autós forgalom előtt.

Seprűnyél karácsonyfával Norvégiából.

Rejtse el seprűjét a boszorkányok elől

Norvégia gazdag karácsonyi hagyományokkal rendelkező ország. Az egyik leghíresebb a seprűrejtő szokás.

Ez a hagyomány több mint 400 éves. Az egész azzal kezdődött, hogy IV. Christian, Dánia-Norvégia királya elrendelte, hogy minden boszorkány hagyja el az országot karácsony előtt.

Bár a rendelet igaz volt, sok folklór tündérmese fonódott eköré. A hagyomány szerint a boszorkányokat megsértette ez a parancs, és jégpalotává alakították a király kastélyát, és nagy jégtömbökkel zárták el a bejáratot, amelyeket se tűzzel, se vízzel nem lehetett megolvasztani.

A király rájött a megoldásra és a közeli varázskút forró vízével törte meg a jeget. Aztán karácsony előtt minden seprűt elrejtett Norvégiában, így a boszorkányok nem használhatták fel gonosz tetteikre.

Ez a hagyomány nemzedékről nemzedékre öröklődött. Még most is élő hagyomány. A hiedelem szerint megakadályozza a boszorkányokat abban, hogy seprűt használjanak gonosz varázslataikhoz a karácsonyi időszakban.

La Befana boszorkány Olaszországból.

La Befana boszorkány: Ezúttal egy jóságos boszi

A La Befana boszorkány egyike annak a sok karácsonyi hagyománynak Olaszországban, amelyet vízkeresztkor, január 6-án ünnepelnek.

La Befana egy boszorkány eljön a gyerekekhez, és ajándékokat hoz azoknak, akik egész évben jók voltak.

La Befana karácsonyi történetét először 1634-ben rögzítette Carlo Collodi olasz író, aki leginkább a Pinokkió szerzőjeként ismert.

A legenda szerint la Befana vagy boszorkány volt, vagy szegény özvegy. Elindult a Három Bölcsével, hogy ajándékot hozzon a Kis Jézusnak. És ezt a küldetést a mai napig teljesíti minden ünnepi időszakban.

Lásd még:  A legjobb úti tippek az idei nyaraláshoz

A világ minden gyermekéhez eljön, és édes finomságokat (vagy szenet, a szemteleneknek!) hagy ott. Úgy tűnik, hogy Olaszországban a karácsonyi hagyományok nem különböznek a világ többi hagyományától!

Szokatlan karácsonyi hagyományok a világ minden tájáról

Vannak nagyon népszerű karácsonyi hagyományok szerte a világon, mint például a karácsonyfák körül táncolás, karácsonyi képeslapok küldése, ajándékozás karácsony reggelén vagy rizspuding evés.

De kétségtelen, hogy a szokatlanok sokkal szórakoztatóbbak. Ma megemlítettük a legfurcsább karácsonyi hagyományokat, és reméljük, mutattunk valami újat az idei ünnepi szezon előtt!

Vagy talán mindet ismerte? Arra biztatjuk, hogy ismerkedjen meg a csodálatos karácsonyi hagyományokkal szerte a világon. Rengeteg érdekes tényt és sok vicces karácsonyi hagyományt fedezhet fel, amiről még soha nem hallott!

Ha már a tudás megszerzéséről beszélünk, itt az ideje, hogy ellenőrizze, mit tud a karácsonyi ünnepi időszakról. Töltse ki kvízünket az alábbi linken.

Pszt… Ha legalább 7 helyes választ ad, akkor kis ajándékban lehet része!

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Krampusz jön a Mikulás helyett? KFC karácsonyi vacsorára? Vagy karácsonyfa helyett banánfát díszítene? Nézze meg, mennyit tud a karácsonyi hagyományokról szerte a világon. Válaszoljon legalább 7 kérdésre helyesen, és ajándékot nyer!

1. 
Melyik országban hisznek az emberek a La Befana boszorkányban?

2. 
Az alábbi dalok közül melyik NEM karácsonyi ének?

3. 
Honnan jön a Mikulás?

4. 
Melyik országban él a hagyomány, hogy karácsonyi vacsorára KFC-t esznek?

5. 
A banán- és mangófa ​​karácsonyi díszítése hagyományosan jelen van:

6. 
Honnan származik a Krampusz?

7. 
Mi a címe annak a filmnek, ahol a szülők megfeledkeznek az egyik gyerekükről, amikor karácsonykor elutaznak?

8. 
Mit csinál a La Befana boszorkány karácsonykor?

9. 
Milyen állat húzza a Mikulás szánját?

10. 
Melyik hagyományhoz tartozik a mindennapi ajándékozás, hogy megszámolják a karácsonyig hátralévő napokat?

Lásd még:

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajongója az új technológiáknak. Jól főz, azonban sajnos soha nincs rá ideje, végül panaszkodik a legtöbb ételről. Rendszeresen jár edzőterembe.