Oldal kiválasztása

Furcsa karácsonyi szokások szerte a világon + Kvíz

A Mikulás célállomást keres a térképen.
7 december 2022

Miért gondolják a svédek, hogy az óriási szalmakecske a karácsony szimbóluma?

Miért csak görkorcsolyázók számára nyitottak az utak egy héttel karácsony előtt Venezuelában?

Mit rejtegetnek az emberek Norvégiában ünnepi hagyományként, hogy megvédjék magukat a gonosz szellemektől?

Karácsonyi érdekességek a világból: Mai cikkünkben ezekre és még sok más kérdésre adjuk meg a választ a világ legfurcsább karácsonyi hagyományaival kapcsolatban.

Ha pedig kíváncsi, mit tud a karácsonyi ünnepi szezonról, feltétlenül töltse ki kvízünket. Ha legalább 7 helyes választ ad, kis karácsonyi ajándékra számíthat!

Készítsen magának egy fahéjas forró csokit és ismerkedjen meg néhány szokatlan karácsonyi szokással!

Kibontás

Karácsony: mennyi a közös bennünk?

Bár a karácsony gyökerei az ókori pogány ünnepségekben gyökereznek, a ma ismert vallási ünnep a 4. század végi római kereszténységben alakult ki.

Beszéljen több nyelven most

A karácsonyi hagyományok eredete: Konstantin császár uralma alatt az első karácsonyt december 25-én ünnepelték Jézus születésére emlékezve. Keresztény gyökerei ellenére azonban a karácsonyi szokások meglehetősen univerzálisak, mivel ez az az időszak, amikor a családok minden kultúrában együtt ünnepelnek.

Lássuk, mi a közös bennünk, ha karácsonyról van szó.

  1. Karácsonyi ünnepségek

    Ez az ünnep általánosan az az időszak, amikor az egész család ajándékokat cserél és karácsonyi vacsorát fogyaszt. Ez egyben a barátokkal való ünneplések és a bulik ideje is.

  2. Szenteste és karácsony reggel

    Vallási meggyőződéstől függetlenül a karácsonyt a kis Jézus születésére emlékező ünnepnek tekintik. Ebből az alkalomból a legtöbb európai országban a Szentestét, este vacsora kíséretében és a másnap reggelt is ünneplik.

  3. Nemzeti ünnep

    A világ legtöbb országában december 25-én ünneplik, bár az ortodox szertartásban ez a dátum január 6. A különbség abból adódik, hogy ebben az esetben az ortodox keresztények betartják a Gergely-naptárt, ami miatt az ünnep 13 nappal későbbre esik. Ennek ellenére, dátumtól függetlenül, a karácsonyt meglehetősen gyakran nemzeti ünnepnek tekintik.

De bár ennek az ünnepnek a lényege szinte mindenki számára ugyanaz, vannak csodálatos karácsonyi szokások, amelyek kiemelkednek a többi közül.

Néha egészen különös módon! Lássuk tehát, melyik karácsonyi hagyomány a legkülönlegesebb.

Krampus megijeszti a gyerekeket.

Krampusz: A Mikulás gonosz társa

Krampusz egy karakter az osztrák folklórból, eredetileg démonként ábrázolták, aki megbünteti a gyerekeket a karácsonyi időszakban.

Ezt a hagyományt „Krampusnacht” néven is ismerik, ami németül „Krampusz éjszakája”.

A Krampusz karakter a kereszténység előtti alpesi folklórból származik, majd később bajor bányászok vették át, akik viszont elvitték Közép-Európa más részeire.

Lásd még:  Többnyelvű kommunikáció egyszerűen

Az alpesi folklór szerint Krampusz a gyerekeket a téli napforduló idején büntette meg, nyírfagallyal kaptak ki a rosszak, és egy hegy mélyén lévő odúba vitte őket.

Krampuszt szarvas, humanoid lényként ábrázolják, démoni szárnyakkal, hasított patákkal, kecskeszerű szarvakkal és nyitott szájából kilógó hosszú nyelvvel.

Úgy tartják, hogy a Krampuszt azért hozták létre, hogy ráijesszenek a gyerekekre, hogy jól viselkedjenek az adventi időszakban. Advent végén a Krampusznak kellett volna elrabolnia a szemteleneket.

Szerencsére mára ez a szokás megenyhült. Most ez főleg karácsonyi jelmez és öltözet a gyerekek körében.

 

Semmi sem mond többet a karácsonyi hagyományról, mint a KFC!

A KFC (Kentucky Fried Chicken) a kevés japán karácsonyi hagyományok egyike. 1974-ben indult és évek óta része az ország karácsonyi hagyományainak, a KFC „Kurisumasu ni wa Kentakkii!” (Kentucky-t karácsonyra!) kampány.

Vannak speciális termékek, amelyeket csak ez idő alatt lehet megrendelni, ilyen például a limitált kiadású KFC Original Chicken Sandwich és az Original Recipe Chicken Burger.

A japán KFC karácsony ötlete a háború utáni időszakból származik Japánból. Amikor a korabeli gazdaság fejlődésnek indult és ezt a haladást a Nyugat „jóságaival” azonosították.

Japánt nagyon inspirálták az amerikai találmányok és a popkultúra. Ez a KFC gyorséttermére is vonatkozott.

Ezért a márka úgy döntött, hogy ügyes marketingkampányt indít. A karácsonyt is „amerikai találmánynak” tekintették, így amikor megjelent a KFC-reklám, természetesnek tűnt, hogy ezeket a dolgokat párosítsák.

Azóta a japánok csirkét sütnek karácsonyi vacsorára. Érdekes módon nem feltétlenül ünneplik a többi karácsonyi szokást ezen és az ajándékozáson kívül.

A japánok tehát egyedülállóak abban, hogy azt kívánják az ünnepekkor, hogy legyen szép KFC karácsonyod!

Japán KFC karácsony.

Yule Kecske: Jobb, mint a karácsonyfa?

Bár a karácsonyi szokások és ünnepek világszerte eltérőek, sokuknak közös gyökere a pogány téli fesztivál.

Az egyik ilyen ünnep a Yule volt, amelyet a történelmi germán népek ünnepeltek. A karácsony a téli napforduló környékén volt, és ekkor a termékeny nap és az aratás istenét ünnepelték.

Mivel a skandináv mitológiában a kecske a termékenység szimbóluma, beépült az akkori hagyományok közé. A Yule kecske eredetileg egy állat volt, amelyet a téli napforduló ünnepei során áldoztak fel.

Szerencsére a hagyomány az idők során fejlődött, és a Yule Kecske ma már általában szalmából készül, szalagokkal és harangokkal díszítve.

Tagadhatatlan kapcsolat is van e hagyomány és az izlandi Yule Macska között. Ezen kívül van egy etimológiai kapcsolat a skandináv Télapóval. Svédországban Jultomtennek, Izlandon Jólasveinnnek hívják, a norvég családokat pedig Julenissen látogatja.

Ha saját szemével szeretné látni a svéd karácsonyi szokások képviselőjét, Yule Kecskét, érdemes ellátogatnia a Gävle nevű svéd városba, amely az állat legnagyobb szénaszobrairól ismert.

Lásd még:  Utazzon bárhova nyelvi akadályok nélkül!

Német karácsonyi szokások: A karácsonyi uborka

A karácsonyi savanyúság az egyik legrégebbi német karácsonyi hagyomány. Gyökerei az 1800-as évekre, vagy még azt megelőző időkre nyúlnak vissza. Állítólag a hagyomány akkor kezdődött, amikor egy Leiper Mária nevű nő savanyúságot kapott barátjától karácsonyi ajándékként. A savanyúságot sóban és cukorban tartósították, így egész karácsonyig kitartott.

Leiper Mária családja annyira élvezte ennek a savanyúságnak az ízét, hogy elkezdték tartósítani saját savanyúságukat, hogy karácsonykor ajándékba adják. Ez évenkénti szokássá vált náluk, majd a régió többi családja is követte a példáját. A tartósított élelmiszerek karácsonyi ajándékozásának hagyományát 1839 óta dokumentálják, de valószínűleg azelőtt is létezett.

A hagyomány fejlődött, és az emberek elkezdték díszíteni a karácsonyfát uborka díszekkel. Később az 1890-es években Amerikában is elterjedt. Tévesen úgy gondolják, hogy ez egy marketing erőfeszítés volt a karácsonyfák üvegdíszeinek népszerűsítésére.

Szóval ne lepődjön meg, ha a karácsonyfán savanyúságokat lát a láncok, csecsebecsék és díszek mellett!

Karácsonyi görgorizás Venezuelában.

Görkorcsolyázzon karácsony estéjén!

Venezuelában karácsony napján kötelező felszerelés a görkorcsolya!

Ez a karácsonyi hagyomány arról szól, hogy a családok összegyűlnek az utcákon korcsolyázni és karácsonyi énekeket énekelni.

Ez az őrület feltehetően az 1950-es években kezdődött, amikor az ország a görkorcsolya lázban égett. A görkorcsolya a mai napig népszerű, és a karácsony a tökéletes alkalom arra, hogy a családok együtt guruljanak.

Érdekes módon egy héttel karácsony előtt olyan sokan görkorcsolyáznak a vasárnapi misére, hogy a kormány hivatalosan is lezáratja az utakat az autós forgalom előtt.

Seprűnyél karácsonyfával Norvégiából.

Rejtse el seprűjét a boszorkányok elől

Norvégia gazdag karácsonyi hagyományokkal rendelkező ország. Az egyik leghíresebb a seprűrejtő szokás.

Ez a hagyomány több mint 400 éves. Az egész azzal kezdődött, hogy IV. Christian, Dánia-Norvégia királya elrendelte, hogy minden boszorkány hagyja el az országot karácsony előtt.

Bár a rendelet igaz volt, sok folklór tündérmese fonódott eköré. A hagyomány szerint a boszorkányokat megsértette ez a parancs, és jégpalotává alakították a király kastélyát, és nagy jégtömbökkel zárták el a bejáratot, amelyeket se tűzzel, se vízzel nem lehetett megolvasztani.

A király rájött a megoldásra és a közeli varázskút forró vízével törte meg a jeget. Aztán karácsony előtt minden seprűt elrejtett Norvégiában, így a boszorkányok nem használhatták fel gonosz tetteikre.

Ez a hagyomány nemzedékről nemzedékre öröklődött. Még most is élő hagyomány. A hiedelem szerint megakadályozza a boszorkányokat abban, hogy seprűt használjanak gonosz varázslataikhoz a karácsonyi időszakban.

La Befana boszorkány Olaszországból.

La Befana boszorkány: Ezúttal egy jóságos boszi

A La Befana boszorkány egyike annak a sok karácsonyi hagyománynak Olaszországban, amelyet vízkeresztkor, január 6-án ünnepelnek.

La Befana egy boszorkány eljön a gyerekekhez, és ajándékokat hoz azoknak, akik egész évben jók voltak
szövegfordító.

Lásd még:  Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

La Befana karácsonyi történetét először 1634-ben rögzítette Carlo Collodi olasz író, aki leginkább a Pinokkió szerzőjeként ismert.

A legenda szerint la Befana vagy boszorkány volt, vagy szegény özvegy. Elindult a Három Bölcsével, hogy ajándékot hozzon a Kis Jézusnak. És ezt a küldetést a mai napig teljesíti minden ünnepi időszakban beszédfordító.

A világ minden gyermekéhez eljön, és édes finomságokat (vagy szenet, a szemteleneknek!) hagy ott. Úgy tűnik, hogy Olaszországban a karácsonyi hagyományok nem különböznek a világ többi hagyományától!

Szokatlan karácsonyi hagyományok a világ minden tájáról

Vannak nagyon népszerű karácsonyi hagyományok szerte a világon, mint például a karácsonyfák körül táncolás, karácsonyi képeslapok küldése, ajándékozás karácsony reggelén vagy rizspuding evés.

De kétségtelen, hogy a szokatlanok sokkal szórakoztatóbbak. Ma megemlítettük a legfurcsább karácsonyi hagyományokat, és reméljük, mutattunk valami újat az idei ünnepi szezon előtt!

Vagy talán mindet ismerte? Arra biztatjuk, hogy ismerkedjen meg a csodálatos karácsonyi hagyományokkal szerte a világon. Rengeteg érdekes tényt és sok vicces karácsonyi hagyományt fedezhet fel, amiről még soha nem hallott!

Ha már a tudás megszerzéséről beszélünk, itt az ideje, hogy ellenőrizze, mit tud a karácsonyi ünnepi időszakról. Töltse ki kvízünket az alábbi linken szövegfordító kamera.

Pszt… Ha legalább 7 helyes választ ad, akkor kis ajándékban lehet része!

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Krampusz jön a Mikulás helyett? KFC karácsonyi vacsorára? Vagy karácsonyfa helyett banánfát díszítene? Nézze meg, mennyit tud a karácsonyi hagyományokról szerte a világon. Válaszoljon legalább 7 kérdésre helyesen, és ajándékot nyer!

1. 
Melyik országban hisznek az emberek a La Befana boszorkányban?

2. 
Az alábbi dalok közül melyik NEM karácsonyi ének?

3. 
Honnan jön a Mikulás?

4. 
Melyik országban él a hagyomány, hogy karácsonyi vacsorára KFC-t esznek?

5. 
A banán- és mangófa ​​karácsonyi díszítése hagyományosan jelen van:

6. 
Honnan származik a Krampusz?

7. 
Mi a címe annak a filmnek, ahol a szülők megfeledkeznek az egyik gyerekükről, amikor karácsonykor elutaznak?

8. 
Mit csinál a La Befana boszorkány karácsonykor?

9. 
Milyen állat húzza a Mikulás szánját?

10. 
Melyik hagyományhoz tartozik a mindennapi ajándékozás, hogy megszámolják a karácsonyig hátralévő napokat?

Lásd még:

Hasonló bejegyzések

Miért érdemes Kubába utazni novemberben?

Miért érdemes Kubába utazni novemberben?

Valószínűleg sokan írtuk már be valamikor a következő kérdést a keresőbe: "Hova utazzunk novemberben?". A kérdés azonban, hogy "mikor a legjobb Kubába utazni", még fontosabb lehet. Tengerparti nyaralás novemberben: Gyönyörű strandjaival, lenyűgöző látnivalóival és...

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Frank Herbert epikus tudományos-fantasztikus regénye, a Dűne című film évtizedek óta rabul ejti az olvasókat és a nézőket egyediséde miatt. A gazdagon elképzelt univerzum, a bonyolult intrikák, szövevények és a változatos kultúrák nemcsak a narratíván, hanem a...

Melyik a legrégebbi nyelv

Melyik a legrégebbi nyelv

A nyelv az emberi interakció és a civilizáció alapköve. Lehetővé teszi gondolataink, érzelmeink kifejezését és információmegosztást. Azonban elgondolkozott már azon, hogy melyik a legrégebbi nyelv vagy a legősibb nyelv? Vagy mi a ma használt legrégebbi beszélt nyelv?...

Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Októberi nyaralás külföldön? Októberben hol van jó idő? Biztosan Ön is feltette már ezeket a kérdéseket. A Thaiföldi Királyság, - amelyet gyakran a "mosolyok földjének" is neveznek -, Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb turisztikai célpontja, amely évente több millió...

Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

A technológia fejlődése, valamint az elérhető és megfizethető közlekedési módok még több utazásra késztetik az embereket, mint valaha. Egyszerűen felszállhat egy repülőre az Egyesült Államokban vagy Európában és másnap leszállhat Japánban, hogy megcsodálja azt!...

Hol hivatalos nyelv a spanyol?

Hol hivatalos nyelv a spanyol?

A nyelv az emberi kultúra figyelemreméltó aspektusa, szótagjain belül különféle társadalmak identitását hordozza. A spanyol nyelv dallamos ritmusával és gazdag történelmével előkelő helyet foglal el a világ legtöbbet beszélt nyelvei között. Amint egy nyelv gyökerei...

Egyszerűen a legjobb! Melyik a leghatékonyabb nyelv?

Egyszerűen a legjobb! Melyik a leghatékonyabb nyelv?

Hogyan közöljünk sok információt tartalmasan, miközben keveset beszélünk a semmiről? Nos, a nyelvi hatékonyság olyasvalami, amivel talán nem vagyunk eléggé tisztában ahhoz, hogy értékeljük. És bár minden nyelv fő funkciója a jelentés közvetítése, egyesek jobban teszik...