A Harry Potter-varázslatok etimológiája: honnan származnak?

Varázspálca és varázsigék misztériuma
23 január 2023

A Harry Potter univerzum először J. K. Rowling brit író fantasy regényeiben mutatkozott be. A könyvek világszerte felfigyeltek rá, számos díjat nyertek, és több mint 500 millió példányban keltek el sok országban.

Miért szeretik annyira az emberek a Harry Potter? A vélemények személyenként eltérőek lehetnek, de ez valószínűleg a gyermekek és a felnőttek fikciója, valamint az olyan műfajok közötti tökéletes keveréknek köszönhető, mint a fantasy, a kaland és a rejtély.

A Harry Potter rajongók minden korosztályból származnak, mert időtlen minősége nem korlátozódik egyetlen célközönségre.

Gazdag univerzumában a Harry Potter-sorozat bevezette a varázslatok fogalmát is, amelyeket a varázslók és boszorkányok varázspálcával vethetnek ki.

Azonban elgondolkozott már valaha a Harry Potter varázslat-etimológiáján? Mi a Lumos vagy a Avada Kedavra jelentése?

Sőt, beszélnek-e kitalált nyelveket a Harry Potter sorozatban? Ha igen, mik azok?

Mit jelentenek a háznevek a Harry Potterben?

Ebben a cikkben mindezeket a kérdéseket megvizsgáljuk, és választ találunk rájuk. Mindenekelőtt végigmegyünk a varázslóvilágban létező varázslatokon, és megnézzük, mit jelentenek ezek latin gyökereikre visszavezetve.

Valószínűleg Hermione Granger, Hugrabug Helga, Mardekár Malazár, Helga Hufflepuff, vagy a szürke hölgy neve ismerős lehet.

Átok vagy varázslat?

Még az sem kizárt, hogy egy-egy varázslat megbilincseli a célpont lábát. A lefegyverző bűbáj önvédelemre tökéletes, megvédi az idézőt. Nyelvragasztó rontás pedig elnémítja a célszemélyt.

Szóval, készíts magadnak százfűlé főzet teát vagy tölts egy vajsört, és vizsgáljuk meg a Harry Potter nyelvek hátterét most! De vigyázzon, mert a végén még elejti az éppen fogott bögrét, ha mejelenik a kis pufók fráter!

Beszéljen több nyelven most

Varázslat és bűbáj könyve

A varázslatok latin gyökerei a varázslóvilágban

Honnan ered az átok és a bűbáj szókincse?

A Harry Potter sorozat bevezette a varázslatok fogalmát, amelynek latin gyökerei vannak. Ezeknek a varázslatoknak sokféle jelentése van, és a latin gyökerek segíthetnek nyomon követni őket.

A Harry Potter könyvek különféle varázslatokat mutattak be, amelyeket később a 2001 és 2011 között rendezett filmek népszerűsítettek.

Ebben a részben megvizsgáljuk, miért használják a latin gyökereket a varázslatok létrehozására a Harry Potterben.

Miért van jelen a latin nyelv a Harry Potter-univerzumban?

A latin az egyik legrégebbi nyelv, amelyet ma is használnak, bár hivatalosan az egyik halott nyelv. Először a rómaiak beszélték az ókori Rómában, később pedig Európa-szerte általánosan használt nyelvként használták a Római Birodalom idején és után. Sok európai nyelv, különösen a romantikus nyelv kialakulását befolyásolta.

A latin az angol nyelv (különösen a tudományos szókincs) egyik fontos gyökere is. Ez azt jelenti, hogy sok angol szó latin gyökerekre vezethető vissza. Így mindenki, aki beszél angolul, könnyebben megértheti a Harry Potter könyvekben bemutatott varázslatokat.

És figyelembe véve, hogy a varázslóvilág kissé régimódi, feltételezhetjük, hogy a varázslatok nem fejlődtek annyira sok évszázadon át.

Valósághűbben, J. K. Rowling azt állította, hogy a varázslatok latin hangzásúak elsősorban a klasszikus tanulmányai miatt.

Ennek ellenére a varázslatok Harry Potter-szókincsének nagy része meglehetősen laza módon a latinra épül.
Technikailag tévesek, de még mindig nyomon követhetjük jelentésüket az ősi latinban.

Könyvtár madártollal

Különböző nyelvek a Harry Potterben

Nem csak latin kifejezések és szavak szerepelnek a Harry Potter szókincsében. Egyes varázslatok az ókori görög, francia, arámi és még más nyelveken alapulnak.

Ezek a kivételek különösen akkor fordulnak elő, ha a nevek etimológiájáról van szó a Harry Potterben.

A legjobb példa kedvéért Lord Voldemort régebbi nevének, a Tom Marvolo Riddle-nek anagrammája volt. Ennek a névnek a francia fordítása némileg a következő: „Uram, aki elszállt a halálból” vagy „Úr, aki ellopta magát a halálból”. Ron Weasley vagy Albus Dumbledore neve is ismerős lehet. Csak úgy, mint Barty Kupor egy aranyvérű brit varázsló, a prominens Kupor család tagja is.

Lásd még:  Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Harry Potter Kígyók nyelve

Vannak kitalált nyelvek a Harry Potterben?

A kérdésre a válasz az lehet, hogy nem. Minden varázsló és boszorkány annak az országnak az „emberi nyelvét” használja, ahová született.

Van azonban egy kis kivétel ez alól a szabály alól. A Harry Potter-sorozatban azt mondják, hogy a kígyóknak megvan a saját nyelvük, ez a pásztornyelv, amelyet először Salazar Mardekáros tanult meg. Később ezt a „nyelvet” Lord Voldemort és Harry Potter is beszélte.

Valószínűleg ami a többi mágikus nyelvet illeti ebben az univerzumban, egyesek létezését feltételezik, pl. amelyeket néhány fantasztikus vadállat beszél. Azonban J.K. Rowling soha nem fejtette ki teljesen ezt az ötletet.

Tehát, bár a Harry Potterben önmagában nincsenek kitalált nyelvek, vannak olyanok, akik beszélnek parselanyelven.

Ma azonban a Harry Potter szókincs egy másik aspektusára szeretnénk összpontosítani: a varázslatokra!

Könyvtár varázskönyvekkel

A varázslatok jelentése a Harry Potter-sorozatban

Már ismerjük a Rowling által létrehozott varázslatok mögötti nyelvi folyamatot. Tudjuk, hogy a varázslatok valódi emberi nyelveken alapulnak, így könnyen nyomon követhetjük az egyes varázslatok jelentését a varázslatos világban.

Átok vagy rontás? A lebegtető bűbáj, emberkimutató varázslat, nyelvragasztós rontás, némító bűbáj, táncoltató rontás, javító varázslat és a többi misztikus varázslat után eredünk. Még az sem kizárt, hogy elejti az éppen fogott dolgot.

Horatius Lumpsluck brit varázsló, bájitalszakértő, több évtizeden át a bájitaltan tanára a Roxfortban. És mestere a témának.

Hermione, Hollóháti Hedvig, Mardekár Malazár, Griffendél vagy Voldemort átka lenne a misztikus varázslat? Eredjünk Amos Diggory nyomába!

Még az is lehetséges, hogy egy-egy varázsige következtében a célszemély akarata ellenére táncolni kezd vagy a célszemély elrepül egy pár méterrel arrébb esetleg a célszemély nyelvét a szájpadlásához ragasztja.

Mire jó a varázslat az átok vagy a rontás? Tüzet varázsol elő vagy a széttört dolgokat egybeforrasztja, esetleg a célzott lény elnémul, zárt ajtó kinyílik, vagy a célpont lebegni kezd. Néhol az ártás néhol a védelem a cél, de nem kizárt, hogy a célszemély elejti az éppen fogott dolgot.

Lássuk őket!

Lumos jelentése

Valószínűleg a Lumos varázslat az egyik legnépszerűbb varázslat a Harry Potter univerzumban. A varázslók sötét terek megvilágítására használják.

Ha kíváncsi, mit jelent a Lumos, a válasz nagyon egyszerű. A latin „lumen” szóból származik, ami „fényt” jelent magyar nyelven.

Ez önmagában nem helyes latin szó, de ennek ellenére teljesen érthető, mivel vannak angol szavaink, amelyeknek ugyanaz a morfémája, pl.: illumination, luminate vagy akár lucid.

Nox jelentése

Mivel a fényre ható varázslatok témájánál tartunk, meg kell említenünk a Noxot is, a fényt tompító varázslatot.

Ez nagyon egyszerű, mivel egyszerűen azt jelenti, hogy „éjszaka” latinul.

Alohomora jelentése

Az Alohomora az egyik első varázslat, amelyet a Harry Potter sorozatban használnak. Kinyitja az ajtókat és a zárakat.

Mi a Alohomora jelentése? Valójában ez egy kicsit trükkös, és úgy tűnik, ez a helyzet ott, ahol nincsenek latin gyökerek.

Ez két szó kombinációja, az Aloha és a Komora. Az Aloha szó hawaii nyelven azt jelenti, hogy „helló” és „viszlát”, míg a Komora japán nyelven „nyitni”.

Tehát megjósolhatjuk, hogy az Alohomora valami olyasmit jelent, mint „Üdvözlöm, kinyitom [az objektumot]”. Lehet, hogy valami köze van a szomszédokhoz és barátokhoz való látogatáshoz a varázslóvilágban.

Accio jelentése

Az „accio” szó latin eredetű, jelentése „hívom” vagy „idézek”.

Kíváncsi, mi az Accio jelentése a Harry Potter-sorozatban? Ez egy tárgyak megidézésére való varázslat.

Először Rowling mutatta be a 2000-es regényben, a Harry Potter és a tűz serlege című regényében. Ebben a könyvben tárgyak távolról történő megidézésére használják.

Expecto Patronum jelentése

Az Expecto Patronum egy varázslat, amely védőszellemet hoz létre a varázsló saját varázslatából. Használható szellemellenségek elűzésére, de más haszna is van. Például fényként, melegként és védelemként önthető a rászorulók számára.

Lásd még:  A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

A Patronus különösen erős védelem a dementorok ellen, mert nem tudnak táplálkozni a boldogsággal.

Ez a varázslat egy szó szerinti és helyes latin mondat a „védőre várok”.

Petrificus Totalus jelentése

A Petrificus Totalus egy átok, amely mozgásképtelenné teszi az áldozatot, ami miatt nem tudja mozgatni egyetlen testrészét sem. A varázslat hatására az egyén izmai összehúzódnak, és megmerevednek, mint a kő, ami mozdulatlanná teszi őket.

A kifejezés a görög „petra” szóból származik, ami „sziklát” jelent, és a latin „készíteni/forgatni” szóból.

Tehát szó szerint azt jelenti, hogy „sziklává változni”.

Expelliarmus jelentése

Az Expelliarmus egy varázslat, amelynek hatására az áldozat pálcája kirepül a kezéből, némi mozgási energiával együtt, ami kibillenti az egyensúlyából.

Ez az egyik legalapvetőbb varázslat, amelyet a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskolában tanítanak, és alig igényel mágikus képességet.

Az Expelliarmus egy varázslat, amely az „ex” latin előtagból, azaz „kifelé” és a „pello” igéből áll, ami „ütni” jelent. Az utóbbi „armus” rész a karból vagy kézből áll, de ebben az esetben azt kell feltételeznünk, hogy ez utóbbi, középkorú jelentése van. Aztán ez a szó kezdett jelenteni bármilyen fegyver kézbe vételét, „felfegyverezni magát”.

Összefoglalva tehát az Expelliarmus szót úgy is lehet fordítani: lefegyverezni valakit, eldobni a fegyverét.

Sectumsempra jelentése

A Sectumsempra egy átok, amelyet Perselus Piton talált ki, és amelyet először a Harry Potter és A félvér herceg című könyvben mutattak be.

Valószínűleg ez az egyik legsötétebb varázslat az egész varázslóvilágban, mivel az a célja, hogy bántsa az embereket azzal, hogy újra és újra vágott sebeket ad nekik.

A név pontosan ezt tükrözi. Két latin eredetű szóból áll: „sectum” – „vágni/vágni”, a „sempra” pedig „mindig/folyamatosan”.

Így ennek a varázslatnak a jelentése „az örök vágás” vagy „örökre vágni”. Tényleg elég sötét!

Avada Kedavra jelentése

Kétségtelen, hogy az Avada jelentése a Harry Potter-sorozat legsötétebb varázslata. Leginkább Lord Voldemort és halálfalói használják, emberek megölésére használják.

Rowling azt állítja, hogy ezt a varázslatot egy népszerű „Abra-Kadabra” arámi mondásból alkotta meg, ami azt jelenti, hogy „pusztuljon el a dolog”.

Ez a szörnyű varázslat Albus Dumbledore, Fred Weasley és természetesen Harry Potter szülei életét is kioltotta.

Érdekes módon magát Harryt is megütötte ez a varázslat, de nem halt meg. A „fiú, aki élt” titkát végül a Harry Potter: A Halál Ereklyéi című művében fejtették ki, és valószínűleg sok rajongót lenyűgözött.

Varázskönyv varázsigékkel

A Harry Potter varázslatok különböznek a különböző nyelveken?

Szinte nem. Néhány nyelvi változatban azonban vannak kisebb eltérések. Például. „Expecto Patronum” helyett franciául „Spero Patronum”.

Ez logikus, mivel a legtöbb európai ország bizonyos mértékig a latin szavakat vette át.
Így előre megjósolhatjuk, hogy a latin gyökerű varázslatok mindegyikben léteznek.

Harry Potter varázslat - A pálca segítségével

Tehát, mivel ismerjük a Harry Potter-sorozat összes legfontosabb varázslatának jelentését, nézzünk meg néhány más nyelvi triviát a varázslóvilágról.

A Roxfortban található négy ház képviseli különböző tulajdonságokat képviselnek. Ezek a tulajdonságok a következők:

Gryffindor jelentése, magyar megfelelője Griffendéles: Bátorság, bátorság és merészség

Hufflepuff jelentése, magyar megfelelője Hugrabugos: Kemény munka, elhivatottság és hűség

Ravenclaw jelentése, magyar megfelelője Hollóhátas: Intelligencia, bölcsesség és kreativitás

Slytherin jelentése, magyar megfelelője Mardekáros: Ravaszság, ambíció és találékonyság

Minden háznak megvan a maga nemes története, és mindegyiket a Roxfort Boszorkány- és Varázslóiskola négy alapítójának egyike alapította.

Ez támpontként szolgál arra, hogy mit jelentenek.

Griffendéles jelentése – Gryffindor jelentése

A név közvetlenül az alapítójától, Godric Griffendéltől származik. Neve pedig a varázsvadállat, a griff és a francia „d’or” aranyból származik.

Tehát azt mondhatnánk, hogy a Bátorok Háza lazán fordítva „Arany Griff”-nek felel meg.

Hollóhátas jelentése – Ravenclaw jelentése

Hasonlóképpen, ennek a Háznak a neve alapítójáról, Hollóháti Hedvig nevéből ered. Vezetéknevének jelentése meglehetősen egyértelmű.

Lásd még:  Hogyan mondjuk, hogy "Szeretlek" különböző nyelveken

Amint sejthetjük, meg kell érteni, hogy a hollók fényes elméje olyan éles, mint ennek a fenséges madárnak a karmai.

Hugrabugos jelentése – Hufflepuff jelentése

Ez a Ház, amelyet Hugrabugos Helga alapított, róla kapta a nevét.

Nyilvánvalóan nem egyszerű feladat megfejteni, mit jelent ez a név. Feltételezhetjük, hogy lágy és nyugtató hangokra hivatott hasonlítani. Ez pedig szimbolizálhatja a nyugodt és barátságos embereket, akik Hugrabugoshoz tartoznak szövegfordító kamera.

Mardekáros jelentése – Slytherin jelentése

Csakúgy, mint minden korábbi pontban, a Mardekár a ház alapítójáról kapta a nevét. Ebben az esetben a hírhedt Mardekár Salazar, aki ismerte a kígyók nyelvét.

Valószínűleg a vezetéknevének is köze van a hüllőkhöz: többé-kevésbé azt jelenti, hogy zajtalanul vagy ravaszul csúsznik valahova. Nem véletlen, hiszen a Ház legtöbb tagja ravasznak és agyafúrtnak számít. Harry Potter kígyó nyelv ismerője Mardekár Salazar.

Draco latinul sárkányt jelent, ami a Mardekár egyik hüllője. A Malfoy pedig a francia „Mal” és „Foi” szavakból tevődik össze, jelentésük „rossz” és „hit”.

Angol

Gryffindor

Ravenclaw

Hufflepuff

Slytherin

Francia

Gryffondor Serdaigle Poufsoufle Serpentard

Brazil portugál

Grifinória Corvinal Lufa-lufa Sonserina
Welszi Grifondoro Corvonero Tassorosso

Serpeverde

Cseh

Cercetaş Ochi de Şoim Astropuf Viperin
Welszi Llereurol Crafangfran Wfftiwff

Slaffenog

Cseh

Nevelvír Havraspár Mrzimor Zmijozel
Norvég Griffing Ravnklo Håsblås

Smygard

Finn Rohkelikko Korpinkynsi Puuskupuh

Luihuinen

Harry Potter varázslat etimológiája: Következtetés

Mi a kedvenc varázslatod? Melyik a legizgalmasabb bűbáj, ami megvédi az idézőt? Ismerős lehet Locomotor mortis vagy a homenum revelio bűbáj? Ismeri a hex rontás vagy a trimágus tusa részleteit? Szeretnéd, ha több kitalált  nyelv lenne a Harry Potterben, hogy tovább bővítse univerzumát? Használja a pálca vagy a teszlek süveg erejét! A pedig célszemély elejti amit ép tart a kezében.

Nos, mindenesetre reméljük, megtudtál egy-két dolgot a Roxfort diákok által használt varázslatokról. Feltétlenül tekintsd meg a többi nyelvekről szóló cikkünket: valós és kitalált nyelvekről egyaránt!

És ha általában szenvedélyesen szereted a nyelveket, vagy egyszerűen csak szeretsz utazni, fontold meg, hogy felkeresed üzletünket és kipróbálod fordítógépeinket. Ki tudja, talán egyszer majd neked is segítenek megérteni a parselanyelvet… És már csak egy lépés, hogy varázsló legyél! Hol a pálca? Indulhat a némító bűbáj?

Ki tudja? Egyszer majd a lebegtető bűbáj, emberkimutató varázslat, nyelvragasztó rontás, némító ártás, táncoltató rontás, javító varázslat, a véres báró átok és a többi misztikus varázslat nyomába eredünk. Homenum revelio azaz az emberkimutató varázslat megmutatja, hogy van-e ember az elvégző körül.

Még az is lehetséges, hogy egy-egy átok következtében a célszemély akarata ellenére táncolni kezd vagy a célszemély elrepül egy pár méterrel arrébb esetleg a célszemély nyelvét a szájpadlásához ragasztja az ártás beszédfordító.

Dióhéjban:

A Harry Potter sorozat bevezette a varázslatok fogalmát, amelynek latin gyökerei vannak. Ezeknek a varázslatoknak sokféle jelentése van, és a latin gyökerek segíthetnek nyomon követni őket. Például a Lumos a latin „lumen” szóból származik, ami „fényt” jelent, a Nox pedig a latin „éjszaka” szóból. Az Alohomora két szó kombinációja, az Aloha és a Komora, amelyek jelentése „hello”, „viszlát” és „nyitni”. Az Accio jelentése „hívom” vagy „idézek”, az Expecto Patronum „védőre várok”, a Petrificus Totalus pedig „sziklává változni”. Az Expelliarmus azt jelenti, hogy „lefegyverezni valakit, a célszemély eldobja a fegyverét”, a Sectumsempra „az örök vágás”, az Avada Kedavra ártás pedig azt, hogy „elpusztuljon a dolog”. A Harry Potter varázslatai mély jelentéssel bírnak, és elengedhetetlenek a történethez. Vingardium leviosa: Mond el a varázslatot, és a pálca segítségével lebegtetheted a tollat minden barátod előtt még hollóhát sem kell hozzá szövegfordító.

Mire jók a varázslatok? Tüzet varázsol elő vagy a széttört dolgokat egybeforrasztja, esetleg a célzott lény elnémul, zárt ajtó kinyílik, vagy a célpont lebegni kezd. Még az sem kizárt, hogy egy-egy varázslat megbilincseli a célpont lábát.

FAQ:

Mi a „Lumos” bűbáj latin gyökere?

A „Lumos” varázslat latin gyökere a „lumen” szó, ami „fényt” jelent.

Mit jelent az „Expecto Patronum” varázslat?

Az „Expecto Patronum” varázslat latinul „védőre várok”-at jelent, amely védőszellemet hoz létre a görgő saját varázslatából.

Honnan származik az „Avada Kedavra” varázslat?

Az „Avada Kedavra” varázslat az arámi „Pusztuljon el a dolog” mondásból származik, és egy rendkívül sötét varázslat, amelyet emberek megölésére használnak.

Lásd még:

faber robert

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK

Hogyan mondjuk azt, hogy Helló több különböző nyelven?

Hogyan mondjuk azt, hogy Helló több különböző nyelven?

Köszönések különböző nyelveken A „Helló” általában az egyik első szó, amellyel találkozhat a nyelvtanulási utazás során. Azonban néhány nyelvben a köszönések többet fejeznek ki, mint egy egyszerű „szia”. Egy egyszerű „szia” őszinteséget, boldogságot és hálát...

Star Wars nyelvei: A nyelvi gazdagság felfedezése

Star Wars nyelvei: A nyelvi gazdagság felfedezése

A Csillagok Háborúja, azaz a Star Wars hatalmas univerzumában epikus csaták, ikonikus karakterek és mélyreható filozófiák ragadják meg a közönséget. A nyelvek tömbje azonban egy újabb gazdagsági réteget ad hozzá, kulturális mélységgel erősítve a narratívát. A...

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Szeretlek szó több nyelven, szerelem különböző nyelveken: Szeretné tudni, hogyan fejezze ki érzését más nyelveken, mint a sajátja? Lehet, hogy néhány nyelvi változatot már ismer, de ma megismerkedünk ezzel a gyönyörű kifejezéssel más nyelveken is, talán kevésbé...

Melyik a világ legritkább nyelve?

Melyik a világ legritkább nyelve?

Egy olyan világban, ahol a kommunikáció kulcsfontosságú, a nyelvek alapvető szerepet játszanak az eltérő kultúrák és hátterek embereinek összekötésében. Melyik a legismeretlenebb nyelv? Míg sokan közülünk széles körben beszélt nyelveket, mint az angol, a mandarin vagy...

Miért világnyelv az angol?

Miért világnyelv az angol?

A mai összekapcsolt és gyorsan fejlődő világban a „közös nyelv” fogalma relevánsabb, mint valaha. A legtöbben egyetértünk abban, hogy az angol a világnyelv az üzleti életben, a médiában és a diplomáciában. De hogyan vált egy kis európai szigetről származó nyelv a...

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Frank Herbert epikus tudományos-fantasztikus regénye, a Dűne című film évtizedek óta rabul ejti az olvasókat és a nézőket egyediséde miatt. A gazdagon elképzelt univerzum, a bonyolult intrikák, szövevények és a változatos kultúrák nemcsak a narratíván, hanem a...

Melyik a legrégebbi nyelv?

Melyik a legrégebbi nyelv?

A nyelv az emberi interakció és a civilizáció alapköve. Lehetővé teszi gondolataink, érzelmeink kifejezését és információmegosztást. Azonban elgondolkozott már azon, hogy melyik a legrégebbi nyelv vagy a legősibb nyelv? Vagy mi a ma használt legrégebbi beszélt nyelv?...