A Trónok harca és a Sárkányok háza nyelvei – High Valyrian, Dothraki és sok más

Szerző: Ollie Upton / HBO. Minden jog fenntartva. Az HBO® és az összes kapcsolódó program a Home Box Office, Inc. tulajdona.
27 október 2022

Ha azt mondjuk, hogy a Trónok harca népszerű tévésorozat volt, akkor nem mondunk semmi újat róla. Az amerikai író, George R. R. Martin bestseller „Ice & Fire” mondájából készült, és 2010-2019 között 8 évadon keresztül az HBO-n sugározták. A show jelenléte a médiában világméretű jelenség volt, amely a jelenlegi popkultúra szinte minden szektorára hatással volt.

Csúcspontján a műsort 207 országban sugározták, és az utolsó évadban átlagosan csaknem 44 millió nézőt ért el (Forbes, 2019 & Hollywood Reporter, 2022).

Annak ellenére, hogy a sorozat vége a legtöbb rajongónak csalódást okoztott, a Sárkányok háza című előzetes 20 milliós közönséget vonzott az első, 2022. augusztus 23-i epizódja sugárzásakor. Mondanunk sem kell, hogy ez jót ígér a franchise jövőjét illetően.

A Westeros cselekményvonalainak mélyére merülve ismét találkozunk kitalált nyelveivel, mint például a High Valyrian. Hallva furcsán ismerősen csenghet egyesek számára – és nem csak azért, mert már jelen volt a Trónok harcában.

Szóval ez felvet néhány kérdést.

A Valyrian igazi nyelv? Ha kitalálták, akkor a létező nyelvekhez hasonlít? Mi a különbség a High Valyrian, a Low Valyrian és a régi Valyrian nyelv között? A Valyrian valamiféle rokonságban áll a dothraki nyelvvel?

Keressük meg a választ ezekre a kérdésekre!

Milyen nyelveket beszélnek a Trónok harcában?

A kérdés megválaszolásához mélyre merülhetnénk a történetben, de koncentráljunk csak azokra a nyelvekre, amelyeket valójában hallunk a műsorban, és amelyeket ennek érdekében fejlesztettek ki.

Westeros és Essos legjelentősebb nyelvei a következők:

 • Az andálok közös nyelve. Mind a könyvekben, mind a műsorokban ezt a nyelvet egyszerűen az angol képviseli, és érdekes módon hasonló eredetű.

 • High Valyrian.A Trónok harcában Daenerys az utolsó ismert beszélője ennek a régi nyelvnek, ami arra utalhat, hogy vele együtt meghal. Bár ez nem teljesen igaz, hiszen ezt a nyelvet az írott források őrzik. A High Valyrian sokkal több képernyőidőt kap a Sárkányok házában, mivel az egész Targaryen család használja.

 • Low Valyrian / Bastard Valyrian. Ezek azok a dialektusok, amelyek a valyr nyelvből fejlődtek ki, miután az kiesett a használatból.

 • Dothraków.Essos földjén a nomád lovas harcosok beszélik.

 • Skroth. A fehér sétálók által használt nyelv. Annak ellenére, hogy egy egész Skroth nyelvet készítettek, a producerek úgy döntöttek, hogy a szó szerinti jégcsikorgást használják White Walker nyelveként.

Lásd még:  Hol hivatalos nyelv a spanyol?

Most, hogy tudjuk, milyen nyelvek vannak a Hét Királyságban, tudjunk meg többet róluk.

Valyrian igazi nyelv?

Nem. Valyrian egy kitalált nyelv, amelyet a monda szerzője, Geroge R.R. Martin és David J. Peterson nyelvalkotója, a Trónok harca című tévésorozathoz fejlesztett ki beszélő fordító.

Beszéljen tobb nyelven most

Ennek ellenére a Valyrian a Trónok harcában normál nyelvként működik. Nyolc esete van (nominatívus, accusative, genitivus, dativus, lokatívus, instrumentális, komitatív és vokatív), hat deklinációval. Négy nyelvtani neme is van (holdi, szoláris, szárazföldi és vízi), de ezek nem a biológiai nemhez, hanem inkább a típusukhoz kötődnek. Négy szám is van (egyes-paucal-gyűjtő-többes szám).

A Valyrian írásmód megegyezik a latin nyelvvel, mivel az alkotóknak nem kellett egyedi ábécét beépíteni a műsorba.

Milyen nyelvhez hasonlít a Valyrian?

Nem véletlen, hogy a Valyrian olyan nyelvnek hangzik, amely létezhet a mi világunkban. Kíváncsi lehet, vajon a valír romantikus nyelv? Nem lennél messze az igazságtól. A Valyrian nyelv fiktív, de a latin és a görög nyelven alapul szövegfordító kamera.

Sőt, David J. Peterson kifejtette, hogy annak érdekében, hogy a Valyrian élő nyelvnek tűnjön, sok dialektus létezésére utalt. A legkiemelkedőbb az Low-Valyrian dialektus, amelyet a Rabszolga-öbölben élő emberek használnak.

Tehát mindennek választ kell adnia arra a kérdésre, hogy milyen nyelvhez hasonlít a Valyrian.

Szerző: Ollie Upton / HBO. Minden jog fenntartva. Az HBO® és az összes kapcsolódó program Home Box Office, Inc. tulajdona.

Szerző: Ollie Upton / HBO. Minden jog fenntartva. Az HBO® és az összes kapcsolódó program a Home Box Office, Inc. tulajdona.

Mi a különbség a High Valyrian nyelv és az Low Valyrian nyelvjárások között?

A High Valyrian az ősi nyelv, amelyet a múltban az Essos-i valíriaiak beszéltek. A Targaryen ház nemesei Valyriából származnak, ezért státuszuk jeléül megtanulják a High Valyrian nyelvet. Ugyanezen okból valír nevük van, pl. Aegon, Daenerys, Rhaenyra stb.

Az elit körein kívül azonban a High Valyrian kiesett a használatból. Az új dialektusokká fejlődött a szabadvárosokban és a ghis-ben, ami az úgynevezett Low-Valyrian vagy Bastard-Valyrian nyelveket eredményezte.

Tekintettel arra, hogy kilenc város van, arra számíthatunk, hogy a Trónok harcában kilenc Valyrian dialektus szerepel egyedi nyelvtannal és szerkezettel fordito kamera.

A High Valyrian ősi nyelv?

Technikailag igen. A High Valyrian egy halott nyelv kifejezése, amelyet a régi Valyriában használtak. A Sárkány Házában csak a magasrangúak (többnyire Targaryenek) beszélhetnek és olvashatnak benne.

Az összes többi Valyrian nyelv, Low Valyrian dialektusnak minősül.

Hol használják a Valyrian nyelveket a Trónok harcában és a Sárkányok házában?

A Trónok harca során a Low Valyrian nyelvet beszélik Braavos szabad városában, a Vas-szigeteken és a Rabszolga-öbölben. A High Valyriant csak Daenerys ismeri.

A Sárkány Házában a High Valyrian-t az egész Targaryen család és valószínűleg a legközelebbi udvari nemesek is használják, bár nem látjuk őket beszélni a képernyőn. Ehelyett leggyakrabban Rhaenyrát és Daemont látjuk használni.

Forras: HBO. Minden jog fenntartva. Az HBO® és az összes kapcsolódó program Home Box Office, Inc. tulajdona.

Forrás: HBO. Minden jog fenntartva. Az HBO® és az összes kapcsolódó program a Home Box Office, Inc. tulajdona.

High Valyrian kifejezések

Forrás

Jelentése

Szó szerinti jelentése

Valyrio muño ēngos ñuhys issa A valír az anyanyelvem
Ñuhor līr gūrēnn Elviszem, ami az enyém.
Vīlībāzmosa iderennī emilun Küzdjünk meg!
Ao ynoma dīnilūks? Hozzám jössz?
Sōnar mastan Itt a tél
Skoriot rāenābion ilza? Hol van a fürdőszoba?
Vēzos qēlossās ñuho Kedvesem (egy férfival kapcsolatos) Napom és csillagom
Ñuho glaeso hūrus Kedvesem (egy nővel kapcsolatban) Életem holdja
Skorkydoso glaesā? Hogy vagy?
Sesīr kipi! És most lovagolunk!
Se ribazma iksis se ossēnagon hen zūgagon A félelem az elme gyilkosa
Nerni ōrēs Tartsd az ajtót
Bantis zōbrie issa se ossȳngnoti lēdys Az éjszaka sötét és tele rettegésekkel
Lásd még:  Külföldi munka nyelv nélkül az Európai Unióban

Mihez hasonlít a dothraki nyelv, a dothraki szavak eredete?

A dothraki nyelv volt az első nyelv, amelyet David J. Peterson hozott létre a Trónok harca számára.

Kifejtette, hogy nyelvtana többnyire az oroszhoz hasonlít, de a dothraki szavak szókincsét erősen a Dzsingisz-kán mongol nyelv ihlette, hogy tükrözze nomád életmódbeli hasonlóságukat szövegfordító.

Ezen kívül a dothraki szavak megalkotója leírta, hogy beszédét úgy tervezték, hogy az arab nyelvekhez hasonló hangzású legyen, kölcsönözve a jellegzetes morgást és lélegző hangokat.

A dothraki nyelvet nem meglepő módon a dothraki törzsek és a Daenerys használják, miután Khal Drogo feleségeként megtanulta.

Dothraki kifejezések

Forrás

Jelentése

Szó szerinti jelentése

Anha dothrak chek asshekh Ma jól érzem magam Ma jól lovagolok
Hajas! Viszontlátásra! Légy erős!
Shekh ma shieraki anni Kedvesem (egy férfival kapcsolatos) Napom és csillagom
Jalan atthirari anni Kedvesem (egy nővel kapcsolatban) Életem holdja
Shor tawakof Páncél Acél ruha
Ase shafki athdrivar Kívánságod számomra parancs A te szavaid a halál
Sek, k’athjilari Igen, biztosan Igen, joggal
Vos. Vosecchi! Nem, dehogy!
Me nem nesa Tudott
Hash yer dothrae chek asshekh? Hogy vagy? Jól lovagolsz ma?
Hash me laz adakha jin zhoris? Ehetőek ezek a szívek?
Me zisosh disse Ez csak egy seb
Anha vazhak yeraan thirat Élni hagylak
Hash yer asti k’athijilari? Őszintén beszélsz?

Melyek a többi népszerű kitalált nyelvek?

Annak ellenére, hogy a Westeros & Essos nyelvei egyre népszerűbbek, nem ez az első eset, hogy kitalált nyelvet készítenek egy könyvhöz vagy egy tévéműsorhoz.

Ezek a legnépszerűbbek:

 • Quenya. Tolkien sok nyelvet készített Középfölde (és azon túl) kitalált világához, de a quenya a legszélesebb körben beszélt nyelv az elfek és érdekes módon a rajongók körében. A quenya nyelvtan egyszerű és szabályos, szintaxisa hasonló a finnhez; az ábécé harminckét betűből áll, anélkül, hogy különbséget tenne a kis- és nagybetűk között.

 • Klingon. A klingon az a konstruált nyelv, amelyet a kitalált klingonok beszélnek a „Star Trek” univerzumban. Marc Okrand fejlesztette 1984-től, javítva a korábban működő halandzsát.

 • Na’vi. A Na’vi nyelvet a film rendezője, James Cameron alkotta meg, és főként az „Avatar” univerzum Pandora lakói beszélik. A cél egy olyan nyelv létrehozása volt, amely képes kifejezni az angol minden árnyalatát és érzelmi tartalmát, de hangzásában és szerkezetében teljesen egyedi.

 • Minion nyelv. Noha inkább viccnek, mint bármi másnak hozták létre, a Minion nyelv a 2010-es Despicable Me filmben való megjelenése óta jelenséggé vált. Szókincse több nyelvhez hasonló szavakat tartalmaz, de úgy tűnik, nem következetes nyelvtani vagy szintaktikai szabályokkal rendelkezik.

Lásd még:  Melyik a világ legritkább nyelve?

Miért találták ki az olyan nyelveket, mint a High Valyrian?

Számos oka van annak, hogy a szerzők és alkotók kitalált nyelveket találnak ki. Vessünk egy pillantást a legszembetűnőbb okok közül.

Egyedülálló világépítés

Lehet, hogy néhányan új kultúrát szeretnének létrehozni a saját nyelvével, hogy egyedi világot építsenek. Esetleg olyan identitást szeretnének adni karaktereiknek, amely elkülönül a sajátjuktól, hogy egzotikusabb élményt teremtsenek a közönség számára.

A nyelvészet iránti szenvedély

A szerzők azt is szeretnék, hogy a címzettek jobban elmerüljenek az alkotásukban, vagy egyszerűen csak megpróbálnak nyelvi érdeklődést felvinni munkájukba. Például. J. R. R. Tolkien nyelvészi szenvedélyéről és műveltségéről volt ismert, ami élénken tükröződött műveiben.

Elmerülés

Végül, amikor a rajongók egy bizonyos kitalált univerzumnak szentelik magukat, szívesebben érzik, hogy az majdnem olyan valóságos, mint a saját világuk. Emiatt a feltalált nyelvek hozzásegítik a kitalált világot, hogy hihetőbbé és kézzelfoghatóbbá váljon.

A legelkötelezettebb rajongók sok idejüket töltik azzal, hogy megtanulják kedvenc könyveik vagy tévéműsoraik nyelvét. Ez teszi ezt a nyelvet élőlénnyé, akárcsak bármely más nyelvet a Földön.

Ez történik most a High Valyrian nyelvvel, mivel a Duolingo egyik nyelvtanfolyamaként iktatták be.

Közel 600 ezer felhasználó úgy döntött, hogy megtanulja a valyriant! Ez több, mint a magyarul tanulók jelenlegi száma (több mint 400 ezer), és sokkal több, mint a másik népszerű kitalált nyelv: a klingon (jelenleg több mint 300 ezer). Ugyanakkor a dothraki nyelv tanulása és dothraki nyelvkönyv iránti igény is megugrott, rövidesen még dothraki szótár is születhet.

High Valyrian nyelv: Összegzés

Mivel a Sárkányok Háza utolsó epizódjait várjuk, számíthatunk arra, hogy a High Valyrian még népszerűbb lesz a rajongók körében.

Ez egy érdekes eset, mert azt mutatja, hogy a nyelvek iránti szenvedély nem csak a való világban létező nyelvek iránt érdeklődhet. Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben még több kitalált nyelv lesz, amelyet a rajongók szívesen megtanulnak majd, akárcsak most a High Valyrian és még szótár is elérhető lesz.

Ha többet szeretne megtudni a kitalált nyelvekről, feltétlenül tekintse meg jövőbeli cikkeinket. Egy egész sorozatot készítünk róluk!

Ha pedig szenvedélyet érzel a nyelvtanulás iránt, de nem feltétlenül van időd és motivációd, mindenképp látogass el üzletünkbe. Legújabb önálló eszközünkkel, a Vasco Translator V4 fordítógéppel 108 nyelvet tarthat a zsebében! Talán egy nap még a Valyrian nyelv és Dothraki nyelv is elérhető lesz…

Lásd még:

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

Hasonló bejegyzések

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Afrika, egy csodákkal teli kontinens, egy kincsesbányát kínál, amely utazókat és kíváncsi elméket egyaránt vonz. És így felmerülhet a kérdés: milyen érdekes tényeket ismerünk Afrikáról, és miről ismert ez a kontinens? A hatalmas szavannáktól a nyüzsgő városokig, mind...

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

Valaha is előfordult Önnel, hogy izgatottan pakolt a nagy utazás előtt, majd rájött: álmai úticélján éppen monszun vagy hurrikán tombol? Vagy még rosszabb, turistákkal teli utcákon kellett sétálni, ahol még a várt látványosságot sem lehetett kényelmesen felfedezni?...

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Szeretlek szó több nyelven, szerelem különböző nyelveken: Szeretné tudni, hogyan fejezze ki érzését más nyelveken, mint a sajátja? Lehet, hogy néhány nyelvi változatot már ismer, de ma megismerkedünk ezzel a gyönyörű kifejezéssel más nyelveken is, talán kevésbé...

Melyik a világ legritkább nyelve?

Melyik a világ legritkább nyelve?

Egy olyan világban, ahol a kommunikáció kulcsfontosságú, a nyelvek alapvető szerepet játszanak az eltérő kultúrák és hátterek embereinek összekötésében. Melyik a legismeretlenebb nyelv? Míg sokan közülünk széles körben beszélt nyelveket, mint az angol, a mandarin vagy...

Miért világnyelv az angol?

Miért világnyelv az angol?

A mai összekapcsolt és gyorsan fejlődő világban a „közös nyelv” fogalma relevánsabb, mint valaha. A legtöbben egyetértünk abban, hogy az angol a világnyelv az üzleti életben, a médiában és a diplomáciában. De hogyan vált egy kis európai szigetről származó nyelv a...