Eszperantó nyelv: élő nyelv?

Könyvek tetején eszperantó felirat
13 január 2023

Ez a nyelvi korlátok áttörésének története, de valószínűleg egy kicsit más módon, mint ahogyan azt várná.

Ebben a cikkben megismerhet egy olyan nyelvet, amely a világnépesség egyetemes nyelve lehetett volna.

Kíváncsi? Merüljünk el minden további nélkül az eszperantó nyelv történetében és lényegében.

Ebből a cikkből megtudhatja:

  • Ki hozta létre az eszperantó nyelvet?
  • Mi az eszperantó nyelv története?
  • Vannak-e eszperantót beszélők?
  • Ha igen, hányan beszélnek eszperantó nyelven?
  • Lehet-e eszperantót tanulni és beszélni?
  • Hasonlít-e a meglévő nyelvek bármelyikéhez?
  • Léteznek-e eszperantó nyelvvizsga feladatok, eszperantó fordító vagy szótár? Lehet-e nyelvvizsgát tenni belőle? Létezik-e eszperantóból tanfolyam is?

Lássuk hát a válaszokat!

Mi az eszperantó, és hogyan született?

Az eszperantó a világ számos segédnyelvének egyike. A XIX. század végén kezdődött, amikor L. L. Zamenhof, a varsói székhelyű szemész Una Libro címmel publikált egy újságot.

Ez a munka egy olyan nemzetközi nyelvet hozott létre és írt le, amely a globális kommunikációra szolgál.

Szóval, mi az az eszperantó?

Ezt a nyelvet úgy találták ki, hogy egyetemes nyelv legyen a világ lakossága számára. Zamenhof azt állította, hogy azért alkotta meg, hogy csökkentse az idegen nyelvek tanulásába beszédfordító időt és energiát. A világbéke előmozdítására is szánták.

Létrehozásának pillanatában a nyelvnek azonban nem volt igazi neve. Eredeti címe egyszerűen „a nemzetközi nyelv” volt. A korai eszperantó beszélőknek azonban annyira tetszett a szerző álneve (Doktoro Esperanto), hogy eszperantónak nevezték el.

Mit jelent eszperantó nyelven, hogy eszperantó?

Az eszperantó szó egyszerűen azt jelenti, hogy reménykedni. A szerző feltevéseit és reményeit tekintve ez a név tökéletesen passzol az elnevezéshez.

Az eszperantó zászló

Eszperató zászló.

Az eszperantó zászlaját 1905-ben fogadták el. Rajta a Verda Stelo (Zöld Csillag) látható, amely a kölcsönös elismerés szimbóluma minden eszperantó nyelvet beszélő számára.

Az eszperantó nyelv további története

A 20. század elején ez a nemzetközi nyelv volt elterjedt a Neutral Moresnetben, amely az első hivatalos eszperantó állam volt.

A Semleges Moresnet belga-porosz társasház volt Nyugat-Európában. Egyes források szerint 1816 és 1920 között létezett.

Sajnos Moresnet-et 1915-ben teljesen bekebelezte a Porosz Királyság, és elvesztette semleges jellegét. Az első világháború után azonban a versailles-i békeszerződésnek köszönhetően visszakerült Belgiumba. Abban a pillanatban az eszperantónak esélye sem volt arra, hogy a Moresnet hivatalos nyelvévé váljon.

Lásd még:  Hogyan lehet gyorsan megtanulni egy új nyelvet? + Kvíz

Az eszperantó nemzetközi nyelvnek ismét nagy esélye volt arra, hogy 1920-ban a világ legszélesebb körben beszélt konstruált nyelvévé váljon. Ekkor javasolta az Eszperantó Világkongresszus iráni delegációja a Népszövetségnek, hogy az eszperantó nyelvet fogadják el fő nyelvként a nemzetközi kapcsolatok ápolására.

Az eszperantóul beszélők száma akkoriban jelentősen növekedett.

10 küldött elfogadta a javaslatot, de 1 fő határozottan ellenezte az eszperantó nyelv elismerését a Népszövetségben.

Gabriel Hanotaux francia történész aggódott amiatt, hogy anyanyelve hogyan veszít nemzetközi nyelvi pozíciójából és jelentőségéből.

Ennek ellenére javasolták az eszperantó nyelv felvételét a Népszövetség oktatási tantervébe. Erre válaszul a francia kormány azzal vágott vissza, hogy minden utasítását betiltotta az egyetemeken és az iskolákban.

Mivel Franciaország határozottan ellenezte az eszperantó nemzetközi elismerését, soha nem kapott akkora hangsúlyt, mint amilyet kaphatott volna.

Egy másik nagy esély az eszperantót beszélők számára akkor adódott, amikor az Egyesült Nemzetek Szervezete az UNESCO-n keresztül az 1954-es montevideói határozatban nemzetközi segédnyelvként támogatta az eszperantót.

Sajnos a mai napig az eszperantót nem ismerik el sem az ENSZ hivatalos nyelveként, sem nemzetközi segédnyelvként.

Jelenleg azonban világszerte 2 millió eszperantó beszélő él. Ennek a számnak köszönhetően ez a legszélesebb körben beszélt konstruált nyelv a világon.

Beszélgetés.

Az eszperantó nyelv új kora

Az internet térnyerésével az eszperantót beszélők száma jelentősen növekedni kezdett.

A Duolingo nevű nyelvtanulási platform 2015-ben kezdett eszperantó nyelvtanfolyamokat biztosítani oktatási anyagaiban. Egy évvel később 350 000 ember regisztrált, hogy megtanulja az eszperantót, mint az alkalmazás által biztosított idegen nyelvek egyikét. 2018-ra a tanulók száma egymillió fölé emelkedett.

4 tanfolyamon tanítják az eszperantót, mint a platform egyik idegen nyelvét. Az egyik angolul, egy másik spanyolul, a harmadik a brazil portugálul beszélőknek készült, és nem utolsósorban a kurzus francia változata is létezik.

Sőt, 2012-ben a Google Fordító hozzáadta az eszperantót nyelvei közé.

A Vasco Translator az eszperantót is tartalmazza a fotófordítási funkciójában.

A Wikipédia eszperantó változata is létezik. Vikipediónak hívják, és 328 000 cikkel büszkélkedhet. Ennek köszönhetően jelenleg a 35. legnagyobb Wikipédia.

Hol beszélnek eszperantót?

Annak ellenére, hogy az eszperantó a világ egyetlen országának sem hivatalos nyelve, jelenléte a világ egyes részein erős.

Az eszperantó nyelv például olyan országok oktatási rendszerébe is bekerült, mint Kína és Magyarország. Ezen kívül a kínai kormány eszperantót használt a china.org.cn, a China Radio International és az El Popola Ĉinio internetes magazinban.

Mi több, a Vatikáni Rádió ad otthont a weboldalának eszperantó változatának. De ez még nem minden.

Az Egyesült Államok hadserege számos eszperantó nyelvű kifejezéstárat adott ki. A színlelt ellenséges erők az 1950-es évektől az 1970-es évekig használták őket háborús játékokban.

Lásd még:  Az Avatar Na'vi nyelvének rejtélyei: Egy nyelvészeti utazás

Eszperantó beszélők számos non-profit nemzetközi szervezetben is megtalálhatók.

A Sennacieca Asocio Tutmonda, egy baloldali kulturális egyesület, amely 2006-ban több mint 85 országban 724 tagot számlál, elismerte az eszperantót munkanyelvként. Sőt, az Education@Internet, az interkulturális tanulást támogató szervezet tanfolyamokat is kínál potenciális eszperantó beszélők számára.

Universal Esperanto Association logója.

Egyetemes Eszperantó Szövetség (EAE)

Ez egy nemzetközi szervezet, amely a világ minden tájáról gyűjti össze az eszperantóul beszélőket. Az 1908-ban alapított szervezet jelenleg 5501 egyéni tagból áll, 121 országban (2015-ben). Az Egyesült Arab Emírségek irodája az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i épületében található.

Az Egyetemes Eszperantó Szövetség saját magazint is kiad Eszperantó néven. Úgy tervezték, hogy tájékoztassa az Egyesült Arab Emírségek tagjait mindenről, ami a közösségében történik. Ők tartják az Eszperantó Világkongresszus éves találkozóit is.

Hogyan tanuljunk eszperantót?

Szeretnél az egyik eszperantó beszélő lenni?

Lássuk, hogyan tanuljunk eszperantót.

Először azonban vessünk egy pillantást egy könyvre, amelyet az eszperantóul beszélők fő tanítójuknak tartanak.

Hol lehet ezt a segédnyelvet megtanulni?

Azt mondják, hogy az eszperantó nyelvet 1887-ben hozták létre, de Zamenhof 1905-ben adta ki a Fundamento de Esperanto című könyvet, amely elmagyarázza ennek a nyelvnek az alapelveit, sőt eszperantó példamondatok tárházát is magában foglalja.

Ennek ellenére az eszperentó könyv tartalmának nagy része Zamenhof korábbi műveinek reprodukciója, főként az 1887-es Unua Libro, amely először vezette be az egyetemes nyelv fogalmát. A nyelv azonban némi változáson ment keresztül, és Zamenhof felfrissítette a nyelvét Fundamento de Esperanto nyelven.

1905. augusztus 8-án tartották az első Eszperantó Világkongresszust. A fent említett könyvet a potenciális nyelvtudók egyetlen tekintélyévé nyilvánították.

A Fundamento de Esperanto 4 különböző részből áll: egy előszó, egy nyelvtani rész, egy gyakorlatgyűjtemény és egy szótár. A nyelvtani és szótári részek 5 európai nyelven készültek: franciául, angolul, németül, oroszul és lengyelül.

Ez a könyv valóban hatalmas tudásforrás a potenciális eszperantó beszélők számára. Tehát ha eszperantóul szeretne beszélni, feltétlenül nézze meg. Szerencsére még mindig megvásárolhatja az interneten, hogy elsajátítsa az eszperantó nyelvet.

Az eszperantó nyelv karaktere

Az eszperantó, mint az egyik konstruált nyelv, több európai nyelv különböző elemeit tartalmazza.

Először vizsgáljunk meg egy minta szöveget ezen a segédnyelven (az angol Wikipédia eszperantóról szóló cikkéből származik):

En multaj lokoj de Ĉinio estis temploj de la drako-reĝo. Dum trosekeco oni preĝis en la temploj, ke la drako-reĝo donu pluvon al la homa mondo.

Ami a következőt jelenti:

Kínában sok helyen álltak a sárkánykirály templomai. Szárazság idején az emberek imádkoztak a templomokban, hogy a sárkánykirály esőt adjon az emberi világnak.

Néhány egyszerű kifejezés is illusztrálja az eszperantó és az európai nyelvek hasonlóságát.

Lásd még:  A Trónok harca és a Sárkányok háza nyelvei – High Valyrian, Dothraki és sok más

ESPERANTO

HUNGARIAN

Saluton Szia!
Bonan Matenon Jó reggelt!
Bonan Vesperon Jó estét!
Kio estas via nomo? Hogy hívnak?
Kiel vi fartas? Hogy vagy?
Bone / En ordo Minden rendben
Dankon Köszönöm
Ne dankinde / Nedankinde Szívesen
Mi amas vin! Szeretlek
Ĉu vi parolas Esperanton? Beszélsz eszperantóul?

Az eszperantó például a görög, az angol és a német nyelvből származik, ha szókincsről van szó. Más európai nemzeti nyelvek, amelyek az eszperantót ihlették, a román, a lengyel és a spanyol. A magyar nyelvhez nem sokban hasonlít.

Az eszperantó könnyű?

Az eszperantó nyelvet nagyon könnyű megtanulni és beszélni. Az írásrendszer fonetikus, ami azt jelenti, hogy a szavak úgy íródnak, ahogy hangzanak.

Sőt, az eszperantó szókincs nagy része ebből származik. Ezt a nyelvet úgy találták ki, hogy egyetemes nyelv legyen a világ lakossága számára. Zamenhof azt állította, hogy azért alkotta meg, hogy csökkentse az idegen nyelvek tanulásába fordított időt és energiát. A világbéke előmozdítására is cél volt a megalkotásában.

Érdemes az eszperantót tanulni?

Most, hogy megválaszoltuk a „könnyű az eszperantó?” kérdést, nézzük meg, érdemes-e egyáltalán megtanulni az eszperantót.

Úgy gondolják, hogy az eszperantó tanulása először jelentősen megkönnyíti más idegen nyelvek tanulását. Mindenesetre érdemes eszperantó magántanár felkérése, ha komolyan gondoljuk nyelvvizsgát tenni belőle. Eszperantó versek tanulása is elősegíti a folyamatot. Létezik eszperantó-magyar szótár is, ami segítésére lehet a tanulásban. Az eszperantó alapok igen gyorsan elsajátíthatók. Az eszperente nyelven mondatok alkotása sem tűnik túl bonyolultnak. Az eszperantó szöveg gyakorlása elengedhetetlen a sikeres nyelvvizsgához, ez minden nyelvre igaz ugyancsak.

Ez az állítás különösen igaz, ha figyelembe vesszük a romantikus nyelvek, például a spanyol, a francia és az olasz tanulását.

Vizsga is létezik belőle? Lehet eszperantóból nyelvvizsgát tenni?

Tanfolyamok is léteznek eszperantóul, azonban ez nem minden. Magyarországon lehetőség van eszperantóból alap- közép- és felsőfokú szinten államilag elismert nyelvvizsgát tenni szóbeli és írásbeli formában is!

Az eszperantó nemzetközi nyelvet az Origo Nyelvvizsga Centrum, ONYC akkreditáltatta.
Sikeres nyelvvizsga után bizonyítvány is jár.
Az eszperantó nyelvvizsga esetén ugyanazok a követelmények, mint más nemzeti nyelvek esetében.
Szakmai nyelvvizsgát tenni még nem lehetséges belőle.

Földgömb szótárakkal körülvéve.

Az eszperantó nyelv: Következtetés

Ebben a cikkben a „Mi az eszperantó?” kérdésre válaszoltunk. és megtudtak néhány érdekes tényt erről a felépített nyelvről.

De élő nyelv-e még az eszperantó nyelv? A válasz igen! Ami azt illeti, él és virul.

A világbéke előmozdítására létrehozott eszperantó nyelvnek több mint egymillió beszélője van világszerte (és ez a szám egyre növekszik). Arról nem is beszélve, hogy a Duolingo nyelvtanuló alkalmazás és a Google hangalapú fordító támogatja.

Az eszperantó nyelvet tartalmazó képeket a Vasco Translator szövegfordító kamera is lefordíthatja.

Tehát, ha a következő Eszperantó Világkongresszusra készül, mindenképpen vigye magával a Vasco szövegfordító.

Lásd még:

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

Hasonló bejegyzések

Júniusi nyaralás: Miért érdemes Izlandra utazni?

Júniusi nyaralás: Miért érdemes Izlandra utazni?

Akik tervezik nyaralásukat, gyakran felteszik a kérdést: mikor érdemes Izlandra utazni? A válaszunk egyértelmű: látogasson el Izlandra júniusban! Ez az időszak jelzi az izlandi nyár kezdetét, amikor a tűz és jég földje igazán életre kel, vibráló színekkel, végtelen...

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Afrika, egy csodákkal teli kontinens, egy kincsesbányát kínál, amely utazókat és kíváncsi elméket egyaránt vonz. És így felmerülhet a kérdés: milyen érdekes tényeket ismerünk Afrikáról, és miről ismert ez a kontinens? A hatalmas szavannáktól a nyüzsgő városokig, mind...

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

Valaha is előfordult Önnel, hogy izgatottan pakolt a nagy utazás előtt, majd rájött: álmai úticélján éppen monszun vagy hurrikán tombol? Vagy még rosszabb, turistákkal teli utcákon kellett sétálni, ahol még a várt látványosságot sem lehetett kényelmesen felfedezni?...

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Szeretlek szó több nyelven, szerelem különböző nyelveken: Szeretné tudni, hogyan fejezze ki érzését más nyelveken, mint a sajátja? Lehet, hogy néhány nyelvi változatot már ismer, de ma megismerkedünk ezzel a gyönyörű kifejezéssel más nyelveken is, talán kevésbé...

Melyik a világ legritkább nyelve?

Melyik a világ legritkább nyelve?

Egy olyan világban, ahol a kommunikáció kulcsfontosságú, a nyelvek alapvető szerepet játszanak az eltérő kultúrák és hátterek embereinek összekötésében. Melyik a legismeretlenebb nyelv? Míg sokan közülünk széles körben beszélt nyelveket, mint az angol, a mandarin vagy...