Eszperantó nyelv: élő nyelv?

Könyvek tetején eszperantó felirat
13 január 2023

Ez a nyelvi korlátok áttörésének története, de valószínűleg egy kicsit más módon, mint ahogyan azt várná.

Ebben a cikkben megismerhet egy olyan nyelvet, amely a világnépesség egyetemes nyelve lehetett volna.

Kíváncsi? Merüljünk el minden további nélkül az eszperantó nyelv történetében és lényegében.

Ebből a cikkből megtudhatja:

  • Ki hozta létre az eszperantó nyelvet?
  • Mi az eszperantó nyelv története?
  • Vannak-e eszperantót beszélők?
  • Ha igen, hányan beszélnek eszperantó nyelven?
  • Lehet-e eszperantót tanulni és beszélni?
  • Hasonlít-e a meglévő nyelvek bármelyikéhez?
  • Léteznek-e eszperantó nyelvvizsga feladatok, eszperantó fordító vagy szótár? Lehet-e nyelvvizsgát tenni belőle? Létezik-e eszperantóból tanfolyam is?

Lássuk hát a válaszokat!

Mi az eszperantó, és hogyan született?

Az eszperantó a világ számos segédnyelvének egyike. A XIX. század végén kezdődött, amikor L. L. Zamenhof, a varsói székhelyű szemész Una Libro címmel publikált egy újságot.

Ez a munka egy olyan nemzetközi nyelvet hozott létre és írt le, amely a globális kommunikációra szolgál.

Szóval, mi az az eszperantó?

Ezt a nyelvet úgy találták ki, hogy egyetemes nyelv legyen a világ lakossága számára. Zamenhof azt állította, hogy azért alkotta meg, hogy csökkentse az idegen nyelvek tanulásába beszédfordító időt és energiát. A világbéke előmozdítására is szánták.

Létrehozásának pillanatában a nyelvnek azonban nem volt igazi neve. Eredeti címe egyszerűen „a nemzetközi nyelv” volt. A korai eszperantó beszélőknek azonban annyira tetszett a szerző álneve (Doktoro Esperanto), hogy eszperantónak nevezték el.

Mit jelent eszperantó nyelven, hogy eszperantó?

Az eszperantó szó egyszerűen azt jelenti, hogy reménykedni. A szerző feltevéseit és reményeit tekintve ez a név tökéletesen passzol az elnevezéshez.

Az eszperantó zászló

Eszperató zászló.

Az eszperantó zászlaját 1905-ben fogadták el. Rajta a Verda Stelo (Zöld Csillag) látható, amely a kölcsönös elismerés szimbóluma minden eszperantó nyelvet beszélő számára.

Az eszperantó nyelv további története

A 20. század elején ez a nemzetközi nyelv volt elterjedt a Neutral Moresnetben, amely az első hivatalos eszperantó állam volt.

A Semleges Moresnet belga-porosz társasház volt Nyugat-Európában. Egyes források szerint 1816 és 1920 között létezett.

Sajnos Moresnet-et 1915-ben teljesen bekebelezte a Porosz Királyság, és elvesztette semleges jellegét. Az első világháború után azonban a versailles-i békeszerződésnek köszönhetően visszakerült Belgiumba. Abban a pillanatban az eszperantónak esélye sem volt arra, hogy a Moresnet hivatalos nyelvévé váljon.

Lásd még:  Melyik a legrégebbi nyelv

Az eszperantó nemzetközi nyelvnek ismét nagy esélye volt arra, hogy 1920-ban a világ legszélesebb körben beszélt konstruált nyelvévé váljon. Ekkor javasolta az Eszperantó Világkongresszus iráni delegációja a Népszövetségnek, hogy az eszperantó nyelvet fogadják el fő nyelvként a nemzetközi kapcsolatok ápolására.

Az eszperantóul beszélők száma akkoriban jelentősen növekedett.

10 küldött elfogadta a javaslatot, de 1 fő határozottan ellenezte az eszperantó nyelv elismerését a Népszövetségben.

Gabriel Hanotaux francia történész aggódott amiatt, hogy anyanyelve hogyan veszít nemzetközi nyelvi pozíciójából és jelentőségéből.

Ennek ellenére javasolták az eszperantó nyelv felvételét a Népszövetség oktatási tantervébe. Erre válaszul a francia kormány azzal vágott vissza, hogy minden utasítását betiltotta az egyetemeken és az iskolákban.

Mivel Franciaország határozottan ellenezte az eszperantó nemzetközi elismerését, soha nem kapott akkora hangsúlyt, mint amilyet kaphatott volna.

Egy másik nagy esély az eszperantót beszélők számára akkor adódott, amikor az Egyesült Nemzetek Szervezete az UNESCO-n keresztül az 1954-es montevideói határozatban nemzetközi segédnyelvként támogatta az eszperantót.

Sajnos a mai napig az eszperantót nem ismerik el sem az ENSZ hivatalos nyelveként, sem nemzetközi segédnyelvként.

Jelenleg azonban világszerte 2 millió eszperantó beszélő él. Ennek a számnak köszönhetően ez a legszélesebb körben beszélt konstruált nyelv a világon.

Beszélgetés.

Az eszperantó nyelv új kora

Az internet térnyerésével az eszperantót beszélők száma jelentősen növekedni kezdett.

A Duolingo nevű nyelvtanulási platform 2015-ben kezdett eszperantó nyelvtanfolyamokat biztosítani oktatási anyagaiban. Egy évvel később 350 000 ember regisztrált, hogy megtanulja az eszperantót, mint az alkalmazás által biztosított idegen nyelvek egyikét. 2018-ra a tanulók száma egymillió fölé emelkedett.

4 tanfolyamon tanítják az eszperantót, mint a platform egyik idegen nyelvét. Az egyik angolul, egy másik spanyolul, a harmadik a brazil portugálul beszélőknek készült, és nem utolsósorban a kurzus francia változata is létezik.

Sőt, 2012-ben a Google Fordító hozzáadta az eszperantót nyelvei közé.

A Vasco Translator az eszperantót is tartalmazza a fotófordítási funkciójában.

A Wikipédia eszperantó változata is létezik. Vikipediónak hívják, és 328 000 cikkel büszkélkedhet. Ennek köszönhetően jelenleg a 35. legnagyobb Wikipédia.

Hol beszélnek eszperantót?

Annak ellenére, hogy az eszperantó a világ egyetlen országának sem hivatalos nyelve, jelenléte a világ egyes részein erős.

Az eszperantó nyelv például olyan országok oktatási rendszerébe is bekerült, mint Kína és Magyarország. Ezen kívül a kínai kormány eszperantót használt a china.org.cn, a China Radio International és az El Popola Ĉinio internetes magazinban.

Mi több, a Vatikáni Rádió ad otthont a weboldalának eszperantó változatának. De ez még nem minden.

Az Egyesült Államok hadserege számos eszperantó nyelvű kifejezéstárat adott ki. A színlelt ellenséges erők az 1950-es évektől az 1970-es évekig használták őket háborús játékokban.

Lásd még:  Hányan beszélnek több mint egy nyelvet?

Eszperantó beszélők számos non-profit nemzetközi szervezetben is megtalálhatók.

A Sennacieca Asocio Tutmonda, egy baloldali kulturális egyesület, amely 2006-ban több mint 85 országban 724 tagot számlál, elismerte az eszperantót munkanyelvként. Sőt, az Education@Internet, az interkulturális tanulást támogató szervezet tanfolyamokat is kínál potenciális eszperantó beszélők számára.

Universal Esperanto Association logója.

Egyetemes Eszperantó Szövetség (EAE)

Ez egy nemzetközi szervezet, amely a világ minden tájáról gyűjti össze az eszperantóul beszélőket. Az 1908-ban alapított szervezet jelenleg 5501 egyéni tagból áll, 121 országban (2015-ben). Az Egyesült Arab Emírségek irodája az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i épületében található.

Az Egyetemes Eszperantó Szövetség saját magazint is kiad Eszperantó néven. Úgy tervezték, hogy tájékoztassa az Egyesült Arab Emírségek tagjait mindenről, ami a közösségében történik. Ők tartják az Eszperantó Világkongresszus éves találkozóit is.

Hogyan tanuljunk eszperantót?

Szeretnél az egyik eszperantó beszélő lenni?

Lássuk, hogyan tanuljunk eszperantót.

Először azonban vessünk egy pillantást egy könyvre, amelyet az eszperantóul beszélők fő tanítójuknak tartanak.

Hol lehet ezt a segédnyelvet megtanulni?

Azt mondják, hogy az eszperantó nyelvet 1887-ben hozták létre, de Zamenhof 1905-ben adta ki a Fundamento de Esperanto című könyvet, amely elmagyarázza ennek a nyelvnek az alapelveit, sőt eszperantó példamondatok tárházát is magában foglalja.

Ennek ellenére az eszperentó könyv tartalmának nagy része Zamenhof korábbi műveinek reprodukciója, főként az 1887-es Unua Libro, amely először vezette be az egyetemes nyelv fogalmát. A nyelv azonban némi változáson ment keresztül, és Zamenhof felfrissítette a nyelvét Fundamento de Esperanto nyelven.

1905. augusztus 8-án tartották az első Eszperantó Világkongresszust. A fent említett könyvet a potenciális nyelvtudók egyetlen tekintélyévé nyilvánították.

A Fundamento de Esperanto 4 különböző részből áll: egy előszó, egy nyelvtani rész, egy gyakorlatgyűjtemény és egy szótár. A nyelvtani és szótári részek 5 európai nyelven készültek: franciául, angolul, németül, oroszul és lengyelül.

Ez a könyv valóban hatalmas tudásforrás a potenciális eszperantó beszélők számára. Tehát ha eszperantóul szeretne beszélni, feltétlenül nézze meg. Szerencsére még mindig megvásárolhatja az interneten, hogy elsajátítsa az eszperantó nyelvet.

Az eszperantó nyelv karaktere

Az eszperantó, mint az egyik konstruált nyelv, több európai nyelv különböző elemeit tartalmazza.

Először vizsgáljunk meg egy minta szöveget ezen a segédnyelven (az angol Wikipédia eszperantóról szóló cikkéből származik):

En multaj lokoj de Ĉinio estis temploj de la drako-reĝo. Dum trosekeco oni preĝis en la temploj, ke la drako-reĝo donu pluvon al la homa mondo.

Ami a következőt jelenti:

Kínában sok helyen álltak a sárkánykirály templomai. Szárazság idején az emberek imádkoztak a templomokban, hogy a sárkánykirály esőt adjon az emberi világnak.

Néhány egyszerű kifejezés is illusztrálja az eszperantó és az európai nyelvek hasonlóságát.

Lásd még:  Hogyan lehet gyorsan megtanulni egy új nyelvet? + Kvíz

ESPERANTO

HUNGARIAN

Saluton Szia!
Bonan Matenon Jó reggelt!
Bonan Vesperon Jó estét!
Kio estas via nomo? Hogy hívnak?
Kiel vi fartas? Hogy vagy?
Bone / En ordo Minden rendben
Dankon Köszönöm
Ne dankinde / Nedankinde Szívesen
Mi amas vin! Szeretlek
Ĉu vi parolas Esperanton? Beszélsz eszperantóul?

Az eszperantó például a görög, az angol és a német nyelvből származik, ha szókincsről van szó. Más európai nemzeti nyelvek, amelyek az eszperantót ihlették, a román, a lengyel és a spanyol. A magyar nyelvhez nem sokban hasonlít.

Az eszperantó könnyű?

Az eszperantó nyelvet nagyon könnyű megtanulni és beszélni. Az írásrendszer fonetikus, ami azt jelenti, hogy a szavak úgy íródnak, ahogy hangzanak.

Sőt, az eszperantó szókincs nagy része ebből származik. Ezt a nyelvet úgy találták ki, hogy egyetemes nyelv legyen a világ lakossága számára. Zamenhof azt állította, hogy azért alkotta meg, hogy csökkentse az idegen nyelvek tanulásába fordított időt és energiát. A világbéke előmozdítására is cél volt a megalkotásában.

Érdemes az eszperantót tanulni?

Most, hogy megválaszoltuk a „könnyű az eszperantó?” kérdést, nézzük meg, érdemes-e egyáltalán megtanulni az eszperantót.

Úgy gondolják, hogy az eszperantó tanulása először jelentősen megkönnyíti más idegen nyelvek tanulását. Mindenesetre érdemes eszperantó magántanár felkérése, ha komolyan gondoljuk nyelvvizsgát tenni belőle. Eszperantó versek tanulása is elősegíti a folyamatot. Létezik eszperantó-magyar szótár is, ami segítésére lehet a tanulásban. Az eszperantó alapok igen gyorsan elsajátíthatók. Az eszperente nyelven mondatok alkotása sem tűnik túl bonyolultnak. Az eszperantó szöveg gyakorlása elengedhetetlen a sikeres nyelvvizsgához, ez minden nyelvre igaz ugyancsak.

Ez az állítás különösen igaz, ha figyelembe vesszük a romantikus nyelvek, például a spanyol, a francia és az olasz tanulását.

Vizsga is létezik belőle? Lehet eszperantóból nyelvvizsgát tenni?

Tanfolyamok is léteznek eszperantóul, azonban ez nem minden. Magyarországon lehetőség van eszperantóból alap- közép- és felsőfokú szinten államilag elismert nyelvvizsgát tenni szóbeli és írásbeli formában is!

Az eszperantó nemzetközi nyelvet az Origo Nyelvvizsga Centrum, ONYC akkreditáltatta.
Sikeres nyelvvizsga után bizonyítvány is jár.
Az eszperantó nyelvvizsga esetén ugyanazok a követelmények, mint más nemzeti nyelvek esetében.
Szakmai nyelvvizsgát tenni még nem lehetséges belőle.

Földgömb szótárakkal körülvéve.

Az eszperantó nyelv: Következtetés

Ebben a cikkben a „Mi az eszperantó?” kérdésre válaszoltunk. és megtudtak néhány érdekes tényt erről a felépített nyelvről.

De élő nyelv-e még az eszperantó nyelv? A válasz igen! Ami azt illeti, él és virul.

A világbéke előmozdítására létrehozott eszperantó nyelvnek több mint egymillió beszélője van világszerte (és ez a szám egyre növekszik). Arról nem is beszélve, hogy a Duolingo nyelvtanuló alkalmazás és a Google hangalapú fordító támogatja.

Az eszperantó nyelvet tartalmazó képeket a Vasco Translator szövegfordító kamera is lefordíthatja.

Tehát, ha a következő Eszperantó Világkongresszusra készül, mindenképpen vigye magával a Vasco szövegfordító.

Lásd még:

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

Hasonló bejegyzések

Tapasztalja meg Egyiptom varázsát: Nyaralás decemberben

Tapasztalja meg Egyiptom varázsát: Nyaralás decemberben

Egyiptomi utazás decemberben: Mikor érdemes egyiptomba utazni? December közeledtével újra előkerül az örök kérdés, hogy hol töltsük az ünnepeket. Ez a csodálatos ország a főszezonban sok turistát vonz gyönyörű természeti adottságaival, régészeti értékeivel. Az ország...

Miért érdemes Kubába utazni novemberben?

Miért érdemes Kubába utazni novemberben?

Valószínűleg sokan írtuk már be valamikor a következő kérdést a keresőbe: "Hova utazzunk novemberben?". A kérdés azonban, hogy "mikor a legjobb Kubába utazni", még fontosabb lehet. Tengerparti nyaralás novemberben: Gyönyörű strandjaival, lenyűgöző látnivalóival és...

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Frank Herbert epikus tudományos-fantasztikus regénye, a Dűne című film évtizedek óta rabul ejti az olvasókat és a nézőket egyediséde miatt. A gazdagon elképzelt univerzum, a bonyolult intrikák, szövevények és a változatos kultúrák nemcsak a narratíván, hanem a...

Melyik a legrégebbi nyelv

Melyik a legrégebbi nyelv

A nyelv az emberi interakció és a civilizáció alapköve. Lehetővé teszi gondolataink, érzelmeink kifejezését és információmegosztást. Azonban elgondolkozott már azon, hogy melyik a legrégebbi nyelv vagy a legősibb nyelv? Vagy mi a ma használt legrégebbi beszélt nyelv?...

Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Októberi nyaralás külföldön? Októberben hol van jó idő? Biztosan Ön is feltette már ezeket a kérdéseket. A Thaiföldi Királyság, - amelyet gyakran a "mosolyok földjének" is neveznek -, Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb turisztikai célpontja, amely évente több millió...

Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

A technológia fejlődése, valamint az elérhető és megfizethető közlekedési módok még több utazásra késztetik az embereket, mint valaha. Egyszerűen felszállhat egy repülőre az Egyesült Államokban vagy Európában és másnap leszállhat Japánban, hogy megcsodálja azt!...