Hányan beszélnek több mint egy nyelvet?

29 december 2021

Hányan beszélnek egynél több nyelvet? Ezt a furcsa kérdést sokan felteszik, és nincs rá egyértelmű válasz. Mivel nem létezik világméretű népszámlálás, csak találgatni lehet. Feltehetjük az a kérdést, hogy mi a kifejezés a több mint egy nyelv használatára? A legtöbb ember kétnyelvűségnek nevezi a két nyelv beszélésének képességét, a 3 vagy több nyelv beszélésének képessége pedig a többnyelvűség.

Bár egyes demográfiai szakértők azt állítják, hogy az emberiség több mint fele kétnyelvű, mások azt vitatják, hogy mi számít kétnyelvűségnek ebben az értékelésben. Mit jelent tehát pontosan a kétnyelvűség?

A köznyelvben gyakran feltételezik, hogy a kétnyelvűség azt jelenti, hogy az ember képes két nyelven érthetően kommunikálni. A hivatalos szótári definíciók azonban a „kétnyelvűség” fogalmát úgy határozzák meg, mint a két nyelven való folyékony beszéd képességét. Bár mindkettő jelentheti azt, hogy birtokában vagyunk egynél több nyelv ismeretének. A két meghatározás között jelentős különbség van. Bár igaz lehet, hogy a világ népességének közel fele valamilyen szinten beszél legalább egy, az anyanyelvén kívül eső nyelvet, a két nyelvet folyékonyan beszélők tényleges száma világszerte meghatározhatatlan. Ennek ellenére a kétnyelvűség előnyei nyilvánvalóak a legtöbb nemzet számára, amelyek aktív intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy polgáraik képzettek és jól felkészültek legyenek a nemzetközi munkaerőpiacokra.

 

Többnyelvűség számokban

mit jelent a kétnyelvűség

Tehát a világ hány százaléka kétnyelvű? Bár ma már sok ország előírja a második nyelv tanulását a korai oktatásban, főként a többnyelvű országok. Így a legtöbb ország nem kétnyelvűnek, hanem inkább többnyelvűnek nevezi magát. A világméretű migráció minden eddiginél magasabb szinten van, ennek oka a technológia növekedése, a feltörekvő gazdasági növekedés, a fejlett oktatási lehetőségek, ezért a többnyelvű országok magas bevándorlási rátával rendelkeznek. Több nyelvet tartanak a határaikon belül, még akkor is, ha a polgárok nagy száma nem beszél több nyelvet.

Beszéljen több nyelven most

A Világgazdasági Fórum 2017-ben készült független tanulmánya szerint mindössze 34 országban van egynél több hivatalos nyelv, míg két ország, az Egyesült Államok és Mexikó egyáltalán nem nyilvánítanak hivatalos nyelvet. A többnyelvű országok közül Bolívia állítja magáról, hogy a világ összes országa közül neki van a legtöbb hivatalos nyelve, szám szerint 38, többsége őslakos nyelv, amelyek közül néhány már kihalt, de még mindig elismert.

Lásd még:  Eszperantó nyelv: élő nyelv?

Ön szerint ez soknak számít? Léteznek olyan többnyelvű országok, ahol Bolíviánál is több nyelven beszélnek, nem hivatalos formában, viszont jóval több nyelv egyszerre van jelen a gyakorlatban. A délnyugat-csendes-óceáni Pápua Új-Guinea törzsi nemzete azt állítja, hogy 840 különböző élő nyelvvel rendelkezik. A délkelet-ázsiai szigetország, Indonézia 707 élő nyelvvel büszkélkedhet a partjainál. Bár Nigéria azt állítja, hogy 517 nyelvvel rendelkezik, egyetlen hivatalos nyelve az angol, ami 1960-ban megszűnő brit gyarmatosításnak köszönhető.

Mi a helyzet akkor az angollal? Bevallottan naiv feltételezés az angol anyanyelvűek körében, hogy a kétnyelvű kifejezés az angol + bármely más nyelvre vonatkozik. Tekintve, hogy manapság óriási nemzetközi értéke van többek között az üzleti életben, a kereskedelemben és a tömeges migrációban. Az angol ma már a világ nagy része számára második nyelvként szerepel. Ma világszerte körülbelül 1,35 milliárdra becsülik az angolul beszélők számát, akik vagy angol anyanyelvűek, vagy képesek az angolt második nyelvként beszélni. Ezzel azok közé tartoznak, akik több mint 1 nyelv ismeretét tudhatják magukénak. Ezt a statisztikát csak a mandarin követi, amelynek becslések szerint 1,1 milliárd beszélője van világszerte. A mandarin azonban továbbra is főként regionális nyelv, és az angolhoz képest korlátozottan használják Kínán és a kínai üzleti világon kívül.

A Wikipedia.org szerint 2019-ben 55 olyan nemzet volt, ahol az angol nyelvet hivatalos nyelvvé nyilvánították, és ezek közül néhány kétnyelvű ország. Érdekes módon ez a szám nem tartalmazza az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amelyek nem tartanak igényt erre, annak ellenére, hogy szinte teljes egészében angol nyelvű országok. Ez azonban nem veszi figyelembe azokat az országokat, ahol az angol nyelvet a társadalomban könnyen megtanulják. Mivel a legtöbb nemzet felismerte, hogy a multinacionalizmus és a többnyelvűség elkerülhetetlen a határain belül. Így lett az angol nyelv közvetítő eszköz az üzleti életben. Sok kormány olyan oktatási politikát vezetett be, amely a jövőbeli társadalmi és gazdasági növekedésbe való befektetésként megköveteli az angol nyelv tanulását. A Winnipegi Egyetem tanulmánytervében úgy becsülték, hogy a világon legalább 142 olyan ország van, ahol az angol nyelv tanulása kötelező követelmény a közoktatásban, így az országok polgárainak jelentős része többnyelvűvé válik.

A kétnyelvűség egy készség?

a kétnyelvűség előnyei

Azok számára, akik elég szerencsések ahhoz, hogy kétnyelvű családba születtek, a több nyelv tanulása egyszerre természetes. De a legtöbb ember számára ez egy olyan készség, amelyet az osztályteremben tanulnak meg. Sőt, sok országban az angol nyelv az oktatás alapelemeként annyira elterjedt a társadalomban, hogy a kétnyelvűség még ahhoz sem elég, hogy tisztességes állást kapjanak (ez persze nem jelenti azt, hogy a kétnyelvűség előnyei elhanyagolhatók lennének). Azokban az országokban, ahol az angol a második nyelv, sok nemzetközi vállalat több nyelvi követelményt is támaszt a jelentkezőkkel szemben. Ez általában a helyi nyelvből, valamint az angolból, továbbá egy speciális nyelvből vagy még több, a vállalat által használt speciális üzleti célokra szolgáló nyelvből áll. A legtöbb fejlett országban, ahol több mint 1 nyelv ismerete alapkövetelmény, a munkavállalók általában jobb állást kapnak, és előrébb jutnak a karrierjükben, mint azok, akik nem beszélnek több nyelvet.

Lásd még:  Az Avatar Na'vi nyelvének rejtélyei: Egy nyelvészeti utazás

Hány nyelvet beszél egy átlagos amerikai?

több nyelven beszél

Hány amerikai többnyelvű? Kevesebben, mint gondolná, mivel a legnagyobb angol nyelvű nemzetek – az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Ausztrália – nem írják elő a második nyelv kötelező használatát az állami iskolarendszerben. Ez egyesek számára nyilvánvalónak tűnhet, hiszen az angol már most is a világ nem hivatalos nemzetközi nyelve, de ezek a nemzetek a jövőben versenyhátrányba kerülhetnek, ha valahol a jövőben nem vezetik be a nyelvtanulást az oktatási tantervükbe. Mint azt mindjárt a továbbiakban megállapítjuk, a több nyelv ismerete már önmagában is előny lehet, függetlenül attól, hogy milyen nyelvekről van szó. Mik a kétnyelvűség előnyei?

A kétnyelvűség előnyei és hátrányai

a kétnyelvű agy

Amellett, hogy az önéletrajzot lenyűgözően gazdagítja, a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kétnyelvűség előnyei jelentősek. A munkahelyen a több nyelven beszélő emberek gyakran jobb teljesítményt nyújtanak az egynyelvű kollégáknál, mivel képesek feladatot váltani és a részletekre összpontosítani. Emellett egy kétnyelvű alkalmazottat fel lehet kérni a munkavállalói kapcsolatok, üzleti tranzakciók vagy üzleti utak során, ha egy adott nyelvet igénylő feladat merül fel. A kétnyelvűség hátrányai negatív értelemben nem igazán léteznek, ha csak az nem, hogy az illetőnek több feladattal járhat ez a képessége egy adott munkahelyen. A kétnyelvűség előnyei között tudható be az is, hogy a több mint egy nyelven beszélő kollégák egy munkahelyen megkülönböztetett tudással rendelkeznek, így mindenképpen messze felülmúlják a többi jelentkezőt. Megállapítható, hogy a kétnyelvűség, kettősnyelvűség hátrányai biztosan elhanyagolhatók az előnyökhöz viszonyítva.

A kétnyelvűség pszichológiája

Kiderült, hogy a kétnyelvűség számos pszichológiai és társadalmi előnnyel is jár. A többnyelvű agy bizonyítottan jobban megismeri a környezetét, jobban összpontosít, és kevésbé zavart, mint egynyelvű társa. Azok, akik több nyelvet beszélnek, – több nyelv egyszerre való használatát sajátították el gyermekkorban-, hozzászoknak ahhoz is, hogy multikulturális környezetben különböző emberek érzelmi jelzéseit fogadják. A kétnyelvűség pszichológiája megerősítette, hogy mindezek mellett empatikusabbá és szociálisan tudatosabbá teszi őket több nyelv egyszerre való alkalmazása. Többnyelvű család gyermekei esetében a több nyelv egyszerre tanulása bizonyítottan jót tesz az agy fejlődésének, és többek között fejleszti az élethosszig tartó, több feladat egy időben történő végrehajtásának készséget. Idősebb korban a többnyelvűség, legalább két nyelv ismerete segít megelőzni a demenciát, az Alzheimert, valamint az időskori memóriavesztést és a szellemi hanyatlást. Aligha vitatható, hogy a kétnyelvűség előnyei figyelemre méltók.

Lásd még:  Melyik a legrégebbi nyelv

Ha tehát több nyelven beszélni olyan nagyszerű, miért nem teszi ezt mindenki? Egyes nemzetek, különösen az angol nyelvűek, nehezen tudják meggyőzni a társadalmat a nyelvtanulási programok kötelezővé tételének szükségességéről, ha a mindennapi életben vagy a munkaerőpiacon nem használják őket. Ez azonban egy napon megváltozhat az Egyesült Államokban, ahogy a spanyol nyelv egyre inkább beépül az amerikai kultúrába, a tömegmédiába, az üzleti életbe és a politikába. De amíg ez nem történik meg, addig, amíg a világ többi része felkarolja a több mint 1 nyelv beszélésének előnyeit és az amerikaiaknak lehet, hogy VASCO foto fordito kell használniuk!

A Vasco Electronics olyan hangalapú kézi hangalapú fordító specializálódott, amelyek akár 70 különböző nyelvet is képesek lefordítani anyanyelvi beszédhez hasonló kiejtéssel. Az azonnali fordítóink motorja a legmodernebb technológián nyugszik. Hibátlanul illeszti össze az egyik nyelv mondatait és kifejezéseit a másik nyelvvel, és a célnyelvi szavakat úgy ejti ki, mint egy helybéli. A Vasco szövegfordító automatikusan csatlakoznak a GSM-hálózatokhoz és a helyi WiFi hotspotokhoz közel 200 országban, külön díjak, regisztráció vagy előfizetés nélkül. Az eredmény kiváló megértés és kifogástalan kiejtés, amely elfér a zsebében – több nyelven beszélhet anélkül, hogy megtanulná a nyelveket, és élvezheti a többnyelvűség előnyeit. Szerezzen többnyelvű barátokat és találjon új üzleti lehetőségeket, bárhová is megy!

Lásd még:

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

Hasonló bejegyzések

Júniusi nyaralás: Miért érdemes Izlandra utazni?

Júniusi nyaralás: Miért érdemes Izlandra utazni?

Akik tervezik nyaralásukat, gyakran felteszik a kérdést: mikor érdemes Izlandra utazni? A válaszunk egyértelmű: látogasson el Izlandra júniusban! Ez az időszak jelzi az izlandi nyár kezdetét, amikor a tűz és jég földje igazán életre kel, vibráló színekkel, végtelen...

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Érdekes tények Afrikáról: A csodák kontinense

Afrika, egy csodákkal teli kontinens, egy kincsesbányát kínál, amely utazókat és kíváncsi elméket egyaránt vonz. És így felmerülhet a kérdés: milyen érdekes tényeket ismerünk Afrikáról, és miről ismert ez a kontinens? A hatalmas szavannáktól a nyüzsgő városokig, mind...

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

A világ legjobb úticéljai hónapról hónapra

Valaha is előfordult Önnel, hogy izgatottan pakolt a nagy utazás előtt, majd rájött: álmai úticélján éppen monszun vagy hurrikán tombol? Vagy még rosszabb, turistákkal teli utcákon kellett sétálni, ahol még a várt látványosságot sem lehetett kényelmesen felfedezni?...

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Hogyan mondjuk, hogy „Szeretlek” különböző nyelveken

Szeretlek szó több nyelven, szerelem különböző nyelveken: Szeretné tudni, hogyan fejezze ki érzését más nyelveken, mint a sajátja? Lehet, hogy néhány nyelvi változatot már ismer, de ma megismerkedünk ezzel a gyönyörű kifejezéssel más nyelveken is, talán kevésbé...

Melyik a világ legritkább nyelve?

Melyik a világ legritkább nyelve?

Egy olyan világban, ahol a kommunikáció kulcsfontosságú, a nyelvek alapvető szerepet játszanak az eltérő kultúrák és hátterek embereinek összekötésében. Melyik a legismeretlenebb nyelv? Míg sokan közülünk széles körben beszélt nyelveket, mint az angol, a mandarin vagy...