Hogyan lehet gyorsan megtanulni egy új nyelvet? + Kvíz

28 szeptember 2022

A nyelvtanulás minden bizonnyal érdekes irány az önfejlesztésre. Ez azonban meglehetősen nagy kihívást is jelenthet. Az új szavak memorizálása, a nyelvtani szabályok tanulmányozása és a helyes kiejtés gyakorlása nagyon nehéz lehet. Arról nem is beszélve, hogy folyékonyan beszélgessen a választott nyelven.

Szerencsére rengeteg hasznos eszköz létezik, amelyek megkönnyítik és élvezetesebbé teszik a nyelvtanulást.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan lehet gyorsan megtanulni egy új nyelvet, valamint bemutatjuk azokat a tanulási módszereket, amelyek a legjobb eredményeket biztosíthatják.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy Ön túl nehéznek találja a nyelvtanulást. Egyáltalán nem probléma! Bemutatunk egy alternatívát a nyelvtanuláshoz, ami rendkívül hasznos.

Kibontás

Egy kép a földgömbről és egy papír, amelyre az "angol" szó van írva.

Nyelvtanulás – tényleg olyan fontos?

Amikor a nyelvtanulás jelentőségéről van szó a mai világban, a legtöbben valószínűleg az angolt említik. Ez uralta az üzleti élet, a technológia és a kultúra világát, tehát az angol nyelv ismerete nagyszerű készség és jól is mutat az önéletrajzban.

Ennek ellenére mindenképpen érdemes több nyelvet tanulni.

Beszéljen több nyelven most

A világ lakosságának 85%-a azonban nem beszéli az angol nyelvet. Ez azt jelenti, hogy egy idegen nyelv ismerete amellett, hogy anyanyelvén beszél, valóban óriási előnyt jelenthet a karrierje során.

A nyelvtanulás több lehetőség előtt is ajtót nyit, mint például más kultúrák megértése, külföldi online oktatási anyagokkal való tanulás vagy olyan tévésorozatok nézése, amelyek nem az anyanyelvén szólnak. Ami azt illeti, a News Medical szerint a nyelvtanulás javíthatja az agyműködést és a mentális egészséget is! Ez elég nagy előny.

Magától értetődik azonban, hogy a nyelvtanulás nagyon nehéz folyamat lehet. Ezért a különböző nyelvtanulók és tanárok hasznos tanulási módokat találtak ki.

Tehát mi a legjobb módja egy új nyelv tanulásának? Választ adunk arra a kérdésre is, hogyan lehet gyorsan megtanulni egy új nyelvet.

Mielőtt konkrét módszerekről beszélnénk, koncentráljunk arra, mennyi ideig tart egy új nyelv megtanulása?

Mindez például az életkorától, az adott nyelv nehézségétől vagy a tanuló adottságától függ. Érdemes lehet felmérni egy adott nyelv nehézségeit is a tanulás előtt, mivel egyes nyelvek nehezebbek, mint mások.

Az idegennyelv-tanulás eredményei általában 2-3 hét tanulás után nyilvánvalóak. A kezdeti haladás azonban félrevezető lehet…

Ahhoz, hogy folyékonyan beszélj, valószínűleg keményen kell tanulnod körülbelül egy évig. Vannak azonban módok ennek a folyamatnak a felgyorsítására és élvezetesebbé tételére.

Lásd még:  A Trónok harca és a Sárkányok háza nyelvei – High Valyrian, Dothraki és sok más

Egy laptop képe és egy darab papír táblával a háttérben.

Nyelvtanulás: hogyan tervezzük meg?

Miután említettük a nyelvtanulás előnyeit, azon túl, hogy megbecsüljük, mennyi időbe telhet egy új nyelv elsajátítása, itt az ideje, hogy mindent megtervezzünk. Nézzük végig az idegen nyelv tanulásának legfontosabb lépéseit.

Első lépés: tűzz ki egy célt

Ez lehet egy egyszerű feltevés, például „Spanyolul akarok alapszinten tanulni”, vagy egy ambiciózusabb cél, például „Spanyolul akarok tanulni, hogy anyanyelvi beszélőnek érezzem magam”. Akárhogy is, egy cél kitűzése motivált marad.

Ne felejtse el rendszeresen értékelni eredményeit. Például néhány hét tanulás után tűzze ki a következő célt: „Képes leszek egyszerű spanyol beszélgetést folytatni néhány nyelvi partnerrel.” Így látni fogja a fejlődést. Persze sokkal könnyebb lesz, ha választasz egy nyelvtanárt, aki vigyáz rád.

Az azonnali visszajelzés is fontos, és ezt a nyelvtanárok biztosítják Önnek.

Második lépés: kérjen segítséget nyelvtanároktól

Keressen olyan embereket, akik folyékonyan beszélik a célnyelvét, és tanuljon tőlük. Kérdezze őket az idegen nyelvek tanulásával kapcsolatos tapasztalataikról – mit csináltak, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, és mennyi időbe telt, mire elértek egy bizonyos szintet.

Ez segít megtervezni egy oktatási tervet saját életében, és a céljai valószínűleg konkrétabbak lesznek.

Harmadik lépés: hozzon létre egy heti tervet, és állítson be konkrét tanulási időpontokat

Állítson fel kis mérföldköveket. Például: „Legalább 10 nyelvtani szabályfeladatot fogok elvégezni a héten” vagy „Legalább 5 cikket elolvasok a célnyelvemen”. Ez segít abban, hogy úgy érezze, hogy halad.

Érdemes egy konkrét órát is kitűzni a tanulásra, ha lehetséges. Így hozzászoktatja az agyát, hogy a megfelelő módba lépjen, és sokkal gyorsabban tanul meg egy idegen nyelvet!

Bontsa fel céljait apró lépésekre

A nyelvtanulás nyomasztó lehet. Bontsd tehát könnyen megtanulható részekre, például alapvető szókincsre és kifejezésekre, egyszerű nyelvtani szabályokra és rövid beszélgetésekre.

Használja a tankönyvek bontásait, hogy a munkát megfelelő szegmensekre ossza fel. Ez segít elkerülni a túlterheltséget.

Kezdjen el idegen nyelven beszélni

Akár tetszik, akár nem, a nyelvtanulás abból áll, hogy folyékonyan kommunikálunk. Próbálj meg minden nap legalább egy-két mondatot mondani, és készítsen egy videót, amelyet később megnézhet.

Ez segít elkapni a kiejtési hibákat, és hatással lesz az agy két féltekére is, ami gyorsabb tanulást eredményez. Sőt, ha később böngészi a videókat a régiről az újra, észre fogja venni a fejlődést!

Kép egy könyv vagy egy jegyzetfüzet oldalait megjelenítő német szavakkal.

Melyek a legjobb nyelvtanulási módszerek egy új nyelv elsajátítására?

Vessünk egy pillantást a legjobb nyelvtanulási módszerek tárházára, és határozzuk meg, melyek a legjobbak.

Az alábbiakban felsoroljuk a legnépszerűbbeket, figyelembe véve, hogy kinek a legmegfelelőbbek, mennyi időt tudnak rászánni egy héten, és milyen más módszerekkel a legjobb kombinálni őket.

Merítési nyelvtanulás vagy merítési környezet

Ez lehet a legjobb módszer egy új nyelv tanulására, amely a minket érdeklő nyelv folyamatos megismeréséből áll, sok nyelvtanulási szakértő is ajánlja.

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy külföldre tanuljon vagy akár külföldre költözzön. Kompromisszum lehet azonban, ha gyakran hallgatunk külföldi rádiót, vagy ha külföldi tévét nézünk. Beszélgetéseket is szervezhet a tanult nyelv anyanyelvi beszélőivel.

Lásd még:  Hol hivatalos nyelv a spanyol?

Ez utóbbi esetben erősen ajánljuk a „Tandem” nevű alkalmazást. Ennek az alkalmazásnak köszönhetően olyan személyt találhat, aki érdeklődik a nyelvcsere iránt. Más nyelvtanulók keresése lehetővé teszi a beszédkészség gyakorlását.

Kinek a legjobb ez a módszer? Azoknak a hallgatóknak, akik részt vehetnek a külföldi tanulmányi programban, vagy azoknak, akik egyszerűen csak egy másik országba szeretnének költözni.

Előnyök: hatékony, gyors és holisztikus (egyszerre megtanulja a nyelv számos aspektusát)

Hátrányok: lehet, hogy külföldre kell költöznie, sok erőfeszítést igényel

Mennyi idő szükséges: külföldre költözés esetén egész nap, hazájában pedig napi néhány óra

Egyéb módszerek, amelyek segíthetnek: online anyagok, nyelvtanulási és nyelvi csereprogramok.

Idegen nyelv tanfolyam vagy magántanfolyam nyelviskola keretein belül

A jó nyelvtanár keresése az idegennyelv-tanulás hagyományos, de még mindig pótolhatatlan módszere. Bevált tananyagokat biztosítanak, gyakorolják veled a helyes kiejtést, és végigvezetik a tanulási folyamaton. Hiszen egykor ők maguk is tanulók voltak, és tudták, mi működik és mi nem.

Kinek szól ez? Ez a módszer mindenkinek szól, aki hetente legalább két napot órákon tud tölteni. Nyelvtanfolyamot is választhat, hogy kapcsolatot tartson fenn más nyelvtanulókkal. Ha azonban inkább a saját otthon kényelmét, vagy csak egy nyelvtanárral való 1:1 kapcsolattartást részesíti előnyben, mindenképp érdemes egy jó oktatót keresni.

Előnyök: tapasztalt személy támogatását kapja.

Hátrányok: mérsékelt tanulási ütem, tantermen kívüli munkavégzés szükségessége, problémás lehet jó tanárt találni (főleg kevésbé ismert nyelveknél)

Mennyi idő szükséges: heti 2-5 nap

Egyéb módszerek, amelyek segíthetnek: szükség lehet minden más nyelvtanulási módszer használatára, ha az órákon kívül vagy.

Online források

Ez mindenképpen jó alternatíva a tankönyvvel való tanuláshoz. Manapság rengeteg online forrással találkozhatunk. Ilyenek például a nyelvórák, játékok, vagy egyszerűen csak külföldi videók nézése és idegen nyelvű cikkek olvasása.

Mindazonáltal a digitális anyagokkal való munka nem helyettesíti a célnyelvi tanárral folytatott személyes tanulást. Ez azonban minden más módszerrel végzett nyelvtanulás kötelező kiegészítése.

Ez a módszer mindenkinek szól, de mindenekelőtt azoknak, akik szeretik a technológiát vagy az egyéni tanulást. Valószínűleg legalább napi 1 órát kell tanulásra fordítania.

Nyelvtanuló alkalmazások

Egyre népszerűbb a nyelvtanuló alkalmazás, ha új nyelv tanulásáról van szó. A legjobb nyelvtanulási alkalmazások közé tartozik a Duolingo, a Memrise és a Busuu.

A Duolingo ingyenes és elérhető asztali és mobileszközökön egyaránt. Több mint 20 nyelven kínál tanfolyamokat. A Memrise szintén ingyenes, és több mint 50 nyelven biztosít tanulási forrásokat. Ha érdekel egy magasabb szintű idegennyelv-tanfolyam, akkor a Busuu jó ötlet. A jobb tanulási források eléréséhez azonban valószínűleg elő kell fizetnie.

Ne feledje, hogy a legjobb eredményeket más nyelvtanulási módszerekkel kombinálva érheti el. A legjobb a kreatív nyelvtanulás, ha ezeket például idegennyelv-tanfolyammal, tankönyvekkel vagy merítési környezettel kombinálja.

Ezek az alkalmazások önmagukban segíthetnek nekünk a legjobb esetben egy kis szókincs, egyszerű nyelvtani szabályok és többé-kevésbé a kiejtés elsajátításában.

Lásd még:  Utazzon bárhova nyelvi akadályok nélkül!

Nyelveket tanuló személyt ábrázoló kép

Miért nem tudok új nyelvet tanulni? Vagy miért vannak nálam jobb nyelvtanulók?

Az az állítás, hogy mindenki megtanulhat idegen nyelvet, nem igaz.

Nem mindenki tud megfelelni a nyelvtanulás követelményeinek. Például egyesek jobban alkalmazkodnak a vizuális-verbális tanuláshoz, míg mások csak verbálisan tanulnak. Egyesek viszont úgy tanulnak a legjobban, ha új információkat kombinálnak azzal, amit már tudnak. Ha összehasonlítjuk magunkat más nyelvtanulókkal, az is hasznos módszer egy új nyelv elsajátítására szövegfordító.

Ezért sok ember számára nagyon problémás lehet egy idegen nyelv elsajátítása a semmiből. Arról nem is beszélve, hogy ha az a cél, hogy utazzon, vagy a világ minden tájáról érkező ügyfelekkel kapcsolatba kerüljön, akkor lehet, hogy egyszerre több nyelvet kell ismernie!

Szerencsére manapság nem a nyelvtanulás az egyetlen megoldás. Az elektronikus fordítógép segítségünkre lehet – ez egy olyan eszköz, amely általában több tucat nyelv, vagy még több nyelv ismeretét is magában foglalja!

Egy ilyen hordozható hangalapú fordító hasznunkra válhat, mindenképpen érdemes beszerezni, még akkor is, ha megszoktuk az online megoldásokat. Miért?

  • Legtöbbjük ingyenes internet-hozzáféréssel rendelkezik a világ minden táján a beépített SIM-kártyának köszönhetően. Így bárhová is utazunk, nem kell aggódnunk a roaming többletköltségei miatt.

  • Az elektronikus szövegfordító kamera sokkal pontosabb, mint az online fordítók.

  • Egy ilyen készülék általában erős akkumulátorral rendelkezik, aminek köszönhetően utazás közben nem terheljük tovább telefonunk akkumulátorát.

Ilyen például a Vasco Translator V4 fordítógép. Csaknem 200 országban ingyenesen csatlakozik az internethez, és 76 beszélt nyelvet támogat. Ennek köszönhetően a világ lakosságának több mint 90%-ával fog tudni kommunikálni!

És még akkor is, ha az idegen nyelvek tanulása a cél, ez a fordítógép a segítségére lehet. Tartalmaz egy nyelvtanuló alkalmazást, amely kártyákat használ – ott 28 különböző nyelv közül választhat!

Tehát mi a legjobb módja az idegen nyelv tanulásának?

Ennek legjobb módjai azok, amelyek megfelelnek életmódjának és tanulási céljainak. Idegen nyelv tanfolyam, korrepetálás vagy akár YouTube-videók megtekintése – ezek a módszerek biztosan segíthetnek. Nem beszélve a nyelvtani szabályok tankönyvből való tanulásáról vagy a kifejezéstárral való gyakorlásról.

Ha nehéznek találja egy új nyelv tanulását, az is rendben van. Ne feledje, hogy munkához és utazáshoz lehetősége van elektronikus fordítógép használatára. Bárhová viheti, és sikeresen beszélhet a világ lakosságának túlnyomó többségével.

Érdekelnek a nyelvek és minden, ami velük kapcsolatos? Ellenőrizze tudását! Válaszoljon legalább 7 kérdésre helyesen, hogy nyerjen!

1. 
Melyik nyelv nem tartozik a román nyelvek közé?

2. 
Melyik nyelven a „grazie” jelentése „köszönöm”?

3. 
Mi a neve annak a protonyelvnek, amelyről a legtöbb modern európai nyelv származik?

4. 
Az alábbi nyelvek közül melyik nem szláv nyelv?

5. 
Az alábbi nyelvek közül melyik rokon a magyarral?

6. 
Az alábbi nyelvek közül melyiknek nincs ábécéje, csak írásrendszere?

7. 
Melyik szám áll a legközelebb a ma létező nyelvek számához?

8. 
Az alábbi nyelvek közül melyik kitalált?

9. 
A felsoroltak közül melyik nyelvben nincsenek névelők?

10. 
Mit jelent a latin „post” előtag?

Lásd még:

Robert Faber

Robert lelkes utazó és rajong az új technológiákért. Jól főz, de soha nincs rá elég ideje. Ritkán elégedett az éttermekkel. A rendszeresen megfordul a konditeremben.

Hasonló bejegyzések

Tapasztalja meg Egyiptom varázsát: Nyaralás decemberben

Tapasztalja meg Egyiptom varázsát: Nyaralás decemberben

Egyiptomi utazás decemberben: Mikor érdemes egyiptomba utazni? December közeledtével újra előkerül az örök kérdés, hogy hol töltsük az ünnepeket. Ez a csodálatos ország a főszezonban sok turistát vonz gyönyörű természeti adottságaival, régészeti értékeivel. Az ország...

Miért érdemes Kubába utazni novemberben?

Miért érdemes Kubába utazni novemberben?

Valószínűleg sokan írtuk már be valamikor a következő kérdést a keresőbe: "Hova utazzunk novemberben?". A kérdés azonban, hogy "mikor a legjobb Kubába utazni", még fontosabb lehet. Tengerparti nyaralás novemberben: Gyönyörű strandjaival, lenyűgöző látnivalóival és...

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Milyen nyelven beszélnek a Dűnében?

Frank Herbert epikus tudományos-fantasztikus regénye, a Dűne című film évtizedek óta rabul ejti az olvasókat és a nézőket egyediséde miatt. A gazdagon elképzelt univerzum, a bonyolult intrikák, szövevények és a változatos kultúrák nemcsak a narratíván, hanem a...

Melyik a legrégebbi nyelv

Melyik a legrégebbi nyelv

A nyelv az emberi interakció és a civilizáció alapköve. Lehetővé teszi gondolataink, érzelmeink kifejezését és információmegosztást. Azonban elgondolkozott már azon, hogy melyik a legrégebbi nyelv vagy a legősibb nyelv? Vagy mi a ma használt legrégebbi beszélt nyelv?...

Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Thaiföld októberben: Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Októberi nyaralás külföldön? Októberben hol van jó idő? Biztosan Ön is feltette már ezeket a kérdéseket. A Thaiföldi Királyság, - amelyet gyakran a "mosolyok földjének" is neveznek -, Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb turisztikai célpontja, amely évente több millió...

Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

Hogyan őrizzük meg a jó modort utazás közben

A technológia fejlődése, valamint az elérhető és megfizethető közlekedési módok még több utazásra késztetik az embereket, mint valaha. Egyszerűen felszállhat egy repülőre az Egyesült Államokban vagy Európában és másnap leszállhat Japánban, hogy megcsodálja azt!...